Heidelberg: Město tramvajových jednokolejek

Stopadesátitisícový Heidelberg leží v německé spolkové zemi Baden-Württemberg. Tramvajový provoz tady můžeme rozdělit na dvě kategorie. První je městská síť s linkami 21, 22, 23, 24 a 26. Druhou kategorií je meziměstská linka 5 spojující dvěma tratěmi Heidelberg a Mannheimem. Z Mannheimu lze tramvají pokračovat přes Rýn do sousedního Ludwigshafenu. Celá tramvajová síť v těchto městech spadá pod Rhein-Neckar-Verkehr.

Samotný městský tramvajový provoz v Heidelbergu měří 30 km a tramvaje jezdí na rozchodu 1000 mm. V síti najedeme velké množství jednokolejných úseků, které stojí za vidění. Někdy se jedná o jednokolejný úsek na samostatném tělese, jindy o jednokolejný úsek v automobilovém jízdním pruhu (např. na lince 22 ve čtvrti Eppelheim – doporučuji video), kdy tramvaj jede proti jedoucím automobilům úzkou ulicí. Provoz zajišťují zmodernizované Düwagy M8C na typ M8C-NF s nízkopodlažním článkem, Düwagy MGT6D a nejnovější Bombardiery RNV8. Zálohu tvoří dva vozy Düwag GT8, z toho jede se povedl zachytit na videu na školní jízdě.

Linkové vedení tramvají:

5: Weinheim – Mannheim – Heidelberg – Weinheim

21: Hans-Thoma-Platz – Technologiepark – Betriebshof – HD Hbf – Poststraße -Bismarckplatz

22: Eppelheim – Pfaffengrund – Czernybrücke – Betriebshof – Römerstr. – Bismarckplatz

23: Handschuhsheim Nord – Hans-Thoma-Platz – Brückenstr. – Bismarckplatz – S-Bf. Weststadt/Südstadt – Rohrbach Markt – Rohrbach Süd – Leimen Friedhof

24: Handschuhsheim Nord – Hans-Thoma-Platz – Technologiepark – Betriebshof – HD Hbf – S-Bf. Weststadt/Südstadt – Rohrbach Markt – Rohrbach Süd

26: Kirchheim Friedhof – Messplatz – Montpellierbrücke – Bismarckplatz

Liniennetzplan-HD

Kolejové schéma

 

Vozový park tramvají:

2x Düwag GT8 (rezerva)

8x Düwag M8C-NF

12x Düwag MGT6D

16x Bombardier RNV8 (Rhein-Neckar-Variobahn)

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.