linka 269: Soukromý dopravce = levněji a 2x častěji

Městské části Praha 19 – Kbely se podařilo vyjednat posílení provozu autobusové linky 269 v ranní špičce v trase Satalice – Letňany (metro). Nově jezdí autobus 2x častěji a souhrnný interval linek Kbely – Letňany je zkrácen na 10 minut. Jak uvádí na svém webu Praha 19, toto posílení se podařilo s Ropidem dojednat především díky tomu, že linku 269 provozuje soukromý dopravce Stenbus jezdící za daleko nižší částku za kilometr než Dopravní podnik Praha.

Zároveň se podařilo sousedním městským částem Praha – Satalice a Praha – Vinoř vyjednat zavedení nové autobusové linky 386 v trase Satalice – Vinoř – Přezletice. I tady platí, že linku provozuje soukromý dopravce za nižší náklady – tentokrát About Me.

Nový jízdní řád linky 269 s vloženými posilovými spoji v ranní špičce

Otázkou je, proč se město a Ropid dosud brání liberalizaci autobusové dopravy v Praze. Ta by přivedla do autobusové dopravy konkurenci a nižší ceny. Stejně, jako se tak před lety stalo u vnitrostátní dopravy po rozpadu ČSAD. Příp. by za stejnou cenu mohlo být vykonáno daleko více spojů, podobně jako v případě Kbel.

Že jsou soukromý dopravci schopni jezdit většinu autobusových linek za nižší náklady jsme se přesvědčili v minulosti již několikrát. A to i přesto, že některé linky Ropid přihrál bez otevřeného výběrového řízení svým spřáteleným dopravním firmám.