Klub železničních cestovatelů oslavil 30 let ve velkém stylu

V sobotu 6. 6. 2015 oslavil 30 let existence Klub železničních cestovatelů (zkratka KŽC. Mj. dopravce železniční linky Prahy Masarykovo n. – Praha Čakovice). Stalo se tak na nádraží v Lovosicích, kde klub připravil pro veřejnost „den železnice“.

Své příznivce z Prahy do Lovosic přivezl zvláštní vlak vypravený v trase Praha – Masarykovo nádr., Vraňany, Straškov, Libochovice, Čížkovice, Lovosice. V premiéře byla nasazena celočervená zamračená se čtyřmi zelenými rychlíkovými vozy. Taková stylová souprava vzpomínající na 80. léta minulého století, kterou si KŽC udělalo „radost“ ke svému výročí a obohatilo svůj vozový park. Samozřejmě nechyběly ani bufetové oddíly na začátku a konci vlaku, kde mj. teklo pivo. Ještě je důležité podotknout, že výběr trati přes Straškov nebyl náhodný, jedná se o trať, která je za prvé krásná a za druhé její existence má nahnuto.

Červenou zamračenou ve #Vraňany, aneb #30letKŽC

Fotka zveřejněná uživatelem Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

V Lovosicích byly připraveny jízdy historických motoráků KŽC hvězdicovitě do okolí Lovosic. Jezdilo se do Chotiměře, Třebenic města, Litoměřic horní nádraží a nechyběly ani vlečky. Konkrétně se jezdilo do Lovochemie a do čížkovické cementárny. Na nádraží v Lovosicích měly vozy KŽC vyhrazeno celé nástupiště odkud vyjížděly motoráčky a zároveň bylo možné si prohlédnout výstavu vozidel. Na závěr celého dne byly připraveny dva vlaky pro odvoz návštěvníků akce. Jeden směřoval do Ústí nad Labem, Děčína a České Kamenice, druhý směřoval do Prahy – tentokrát přímo po hlavní trati. Celá akce byla perfektně připravená a zorganizovaná. V takové pohodě a přátelské atmosféře.  

#30letKŽC aneb historickým vlakem z Prahy do Lovosic Fotka zveřejněná uživatelem Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Škoda jen pana Michala (jednoho z organizátorů KŽC), který na závěr dne zbytečně naštval nejen návštěvníky, ale i všechny strojvedoucí. Pár minut před odjezdem vlaku do Prahy se rozhodl, že celý vlak složený z různých vozů musí nutně přestavět do jiného pořadí vozů. Pravděpodobně z důvodu, že „takhle to ještě nikdy nejelo“ a „takhle si to chci vyfotit“. A tak naštvaní strojvedoucí šíbovali téměř hodinu s vagónama po nádraží a náštěvníci čekali přes třičtvrtě hodiny na zpožděný odjezd do Prahy.

No, my nakonec obsadili Brixovnu, kde je bar a pivo, navíc sedadla v čele vagónu s panoramatickým výhledem, takže nám nic nechybělo a těšíme se na další akci s KŽC.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.