Vinnytsia: I takhle může vypadat modernizace tramvaje KT4

Vinnytsia patří mezi ukrajinská města, kde tramvajím fandí a investují do nich nemalé finanční prostředky. Ať už na obnovu vozového parku, tak do rekonstrukce tramvajových tratí, či rozšiřování kolejové sítě.

V minulém týdnu místní dopravní podnik představil vlastními dílnami zmodernizovanou tramvaj typu KT4, resp. KT4SU vyrobenou před lety v pražském závodě ČKD Tatra. Snad nikoho by z pouhé fotografie nenapadlo, že se jedná o původní „ká té čtyřku“. Tramvaj prošla kompletní modernizací, kdy z původního vozu zůstaly jen podvozky a motor. Celká moderzinace přišla dopravní podnik na 4 miliony ukrajinských hriven. Což je naprosto bezkonkurenční cena za „novou“ tramvaj. Např. poslední nová tramvaj Electron vyšla Lvov na 26 milionů a zahraniční tramvaj jsou přibližně ještě dvakrát dražší.

Cestující se mohou těšit na klidnější a tišší jízdu a dopravce na 40% ekonomické úspory při porovnání s původní tramvají.
při provozu. První modernizovaná KT4 nezůstane jedinou. Už nyní podnik modernizuje další vůz, u kterého navíc plánuje vložit střední nízkopodlažní článek. Podle slov hlavního inženýra Mikhaila Lutsenka je reálné modernizovat 3-4 tramvaje ročně.

Foto modernizované tramvaje: http://urban.vn.ua/ * Foto původních vozů: Ondřej Matěj Hrubeš

Video zachycující tramvajový provoz ve městě v roce 2013:

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.