Dům vláčků: Dokonalý miniaturní svět. Malý „Hamburg“!

Jakmile jsem poprvé zpozoroval, že se chystá otevření Domu vláčků, hned jsem si říkal, že ho budu muset navštívit. Porovnat ho s Královstvím železnice na Smíchově a co víc, bude se tohle kolejiště přibližovat k dokonalosti miniaturního světa vláčků v Hamburgu?

Minutové video z Domu vláčků


Po třech hodinách, které jsem strávil v Domě vláčků můžu říct, že máme v Praze konečně malý „Hamburg“! Absolutní nadšení! Při zkoumání kolejišť jsem si připadal opravdu jako v Hamburgu, kdy u kolejiště stojíte, přestáváte vnímat projíždějící vlaky a zaměřujete se na příběhy, které se v miniaturním světě odehrávají. Na Petřinách je vše propracované do největšího detailu. Navíc je v plánu kolem kolejišť umístit i tlačítka, kterými návštěvníci rozpohybují další děj. Co víc si přát? Na modely totiž máte i dokonalý  výhled. Žádné plexisklo, které by kazilo zážitek z modelů. Zkrátka se přímo díváte na modely, pohodlně opřeni o zábradlí před kolejištěm. Ani nemusím zdůrazňovat, že to jsou ideální podmínky pro natáčení videí a fotografování.

Dum-vlacku-plan-expozice-page-002

Plánek Domu vláčků

Na ploše 1500 m2 je k vidění několik funkčních modelových kolejišť, mimo jiné 7 metrů dlouhý Negrelliho viadukt ve velikosti N, model Jindřichohradeckých místních drah ve velikosti H0e, model „české léto“ ve velikosti HO a rozkvetlé zahradní kolejiště. Součástí expozice je i muzeum železničních modelů, jediné svého druhu u nás i ve světě. V něm na vás čeká kompletní produkce železničních modelů z bývalé NDR, doplněná o příslušenství ke kolejištím, modely budov a autíček. Na jednom místě tak můžete vidět kompletní sbírky modelů Zeuke, Berliner TT-Bahnen a Piko, včetně dárkových setů a modelů, které nebyly v běžné distribuci. Určitě ve vitrínách objevíte mašinky a vagónky, s kterými jste si hráli doma.

Mým největším favoritem je kolejiště HO s českou letní krajinou a kolejiště Hoe s jindřichohradeckou úzkokolejkou. V následujících měsících se však můžeme těšit i na kolejiště ve velikosti TT znázorňující trať Schöna (Hřensko) – Bad Schandau či kolejiště pražských tramvají.

Dopravní podcast s ředitelem Domu vláčků Ivanem Benetkou

Video z Domu vláčků


Adresa: 2. patro OD Petřiny, Na Petřinách 55, Praha 6, stanice metra Petřiny, www.dumvlacku.cz

 

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.