Linka 147 na Suchdol se promění v cyklobus

Ve čtvrtek 5. 5. 2016 byl představen Dopravním podnikem hl. m. Prahy nový autobus SOR NB 12 vybavený na zádi držákem na kola. Takto upravené autobusy budou vypravovány od poloviny května na vybraná pořadí linky 147 jezdící z Dejvic na Suchdol (trasa Dejvická – Výhledy). 

V první fázi zkušebního provozu bude přeprava možná pouze ve směru z centra (do kopce). Naložení jízdních kol bude umožněno v zastávkách Dejvická (přestup z metra) a V Podbabě (přestup z přívozu) a vykládka v zastávkách Internacionální a Výhledy. Nakládku a vykládku bude zajišťovat cestující, řidič poskytne případnou radu či pomoc a následně jízdní kolo uzamkne k nosiči. Cestující obdrží od řidiče visačku s identifikací polohy kola na nosiči, kterou se následně prokáže při vykládce. Právě časově náročný postup nakládky a vykládky je důvodem pro omezení počtu takto obsluhovaných zastávek.

Vybavené autobusy budou označeny piktogramem jízdního kola na čelním informačním panelu a jejich plánované nasazení bude vyznačeno v zastávkovém jízdním řádu. Podobně jako v metru, tramvajích nebo na přívozu bude jízdní kolo i zde přepravováno zdarma.

Cílem spuštění zkušebního provozu je ověření, zda je přeprava jízdních kol, která je v autobusové dopravě zatím spíše doménou rekreačních linek, prakticky využitelná i v hustém městském provozu. Zkušební provoz na lince č. 147 je předpokládán do konce října. Na základě jeho vyhodnocení bude DPP řešit případné úpravy organizace provozu či technického provedení celého zařízení a následně rozhodovat o možnosti nasazení ve standardním (pravděpodobně sezónním) provozu.

Nakládka kol na "cyklobus"

Nakládka kol na „cyklobus“

zdroj: tisková zpráva DPP, foto: Petr Ludvíček (DPP)

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.