Lidem vadí hluk tramvají, hrozí jejich omezení. Takže hurá do aut?

Okurkovou, tedy vlastně sezónu cukroví a jídla, obohatila v médiích zpráva, že v Praze hrozí omezení provozu tramvají. Lidé si totiž stěžují na jejich hluk a za pravdu jim dávají hlukové limity.

Jak uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský pro CT24.cz, např. v Bělehradské ulici by muselo být denně zrušeno 73 spojů, aby se vyhověno normě. Taktéž normám nevyhovuje hluk ze sjezdu nočních tramvajích v centrálním uzlu Lazarská, kde v noci přijíždí každých deset minut devět tramvají zároveň.

Kam to spěje? Zrušíme tramvaje a všichni hurá do aut? Protože automobilová doprava nevadí? V lepším případě tramvaje nahradíme autobusy po vzoru západních evropských metropolí. Autobusy totiž hlukové normy nepřekračují. A co si zrušíme příště? Stanice v metru? Takový nápad na metro bez stanic už totiž také existuje.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.