Zkušební provoz elektrobusu Ekova Electron na ostravské lince 38

Dopravní podnik Ostrava testuje zajímavý typ elektrobusu, výrobek vlastní dceřiné společnosti Ekova Electric a.s. s názvem Ekova Electron. Od úterý 7. února do 28. února bude pravidelně vypravován na autobusovou linku č. 38. Vzhledem k tomu, že na této lince jezdí i elektrobusy z vlastního vozového parku dopravního podniku, umožní testování Electronu vzájemné srovnání jejich provozních vlastností. Zapůjčené vozidlo je zajímavé především netradičním umístěním trakčních motorů v nábojích zadních kol.

„Stejnou možnost prezentovat elektrobus jsme v minulosti dali i dalším producentům. Nyní se shodou okolností jedná o výrobek naší dceřiné společnosti Ekova Electric. Jsem zvědav, jaké zkušenosti s ním nabudeme“, uvedl k tématu předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

V rámci plánované obnovy vozového parku bude v následujících letech pořízeno až 40 nových eklektrobusů, které se stanou součástí nedávno zveřejněné strategické vize provozovat v ostravské MHD do roku 2020 vozidla bez motorů spalujících naftu.

Elektrobus Ekova Electron vystavený na veletrhu Czechbus 2016

Technické parametry elektrobusu Ekova Electron
Zapůjčený Ekova Electron je 100% elektrický nízkopodlažní autobus snásledujícími parametry:
Délka 11 980 mm
Šířka 2 550 mm
Výška 3 270 mm
Rozvor náprav 5 940 mm
Celková hmotnost 18 000 kg
Trakční akumulátory – LiOn, 265 kWh
Maximální celková obsaditelnost 90 osob
Stojící 60 – 62 osob
Počet sedadel 28 – 30
Motory v nápravě Ziehl Abegg (2 x 113 kW, synchronní motory s kapalinovým chlazením)

#Ekova #Electron #DPO #test 🚃😀🙈

Fotka zveřejněná uživatelem Martin Václavík (@martinko606),

Zdroj: TZ DPO

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.