Vymazlený Dům vláčků na pražských Petřinách zkrachoval

Po sociálních sítích začaly kolovat zprávy, že Dům vláčků, který sídlí v Praze 6 na Petřinách končí svou existenci. Následně tuto informaci webu MHD86.cz potvrdil Ivan Benetka z Domu vláčků.

Důvodem ukončení činnosti jsou několikaměsíční finanční problémy společnosti Railway Builder s.r.o., která Dům vláčků provozuje. Na Facebooku (ve skupině modelová železnice H0) se objevily komentáře, že firma dlouhodobě neplatila nejen za nájem a propagaci, ale ani platy zaměstnancům a tvůrcům modelových kolejišť. V posledních měsících prý nebyly peníze ani na údržbu kolejišť a lokomotiv. Je velká škoda, že se firmě nepodařilo najít funkční ekonomický model. Proti smíchovskému Království železnic se na Petřinách jednalo o precizní modely kolejišť.

Dům vláčků končí k poslednímu únoru 2017. Pokud chcete na Petřiny ještě zavítat, pospěšte si. Poslední otevírací den může být velmi brzy.

A co bude s modely? Jsou nabídnuty k prodeji. Pokud máte pár milionů, můžete si koupit všechno. Cena za jednotlivá kolejiště se pohybuje v řádu statisíců.


Připomeňme si slavné začátky…

Dům vláčků: Dokonalý miniaturní svět. Malý „Hamburg“!

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.