V Břevnově bude zrušena autobusová linka

A je to tady. Ropid zruší v Břevnově autobusovou linku 184, původní velmi oblíbenou linku 174 spojující Hradčanskou, Břevnov, Motol a Jihozápadní Město. Skutečnost oznámili na březnovém jednání Komise dopravní Rady městské části Praha 6 zástupci z Ropidu Martin Fafejta a Martin Šubrt.

Popravdě, není to nic překvapujícího. Snaha Ropidu zrušit oblíbenou linku je čitelná dva rokyV minulosti byla Patočkova ulice v Břevnově obsluhována linkami 108, 174 a 180. První zmíněná byla „zaříznuta“ už před několika lety. Dříve spojovala Hradčanskou, Břevnov, Bílou Horu a Ruzyni. Poté zůstaly jen linky 174 a 180 s tím, že linka 174 patřila vždy k těm oblíbenějším a vytíženějším. Nabízela super spojení Prahy 6 se Lužinami a metrem B. Svědčil o tom i její provoz, kdy byla provozovaná celotýdenně v kloubových autobusech, oproti tomu linka 180 z Dejvic do Řep jezdila jen v pracovních dnech. Poté, co byl zaveden i na lince 180 celotýdenní provoz a navíc byla protažena z Řep na Zličín (rok 2011), získala linka řadu nových cestujících. Obliba a vytíženost linek 174 a 180 byla v Břevnově vyrovnaná. A pak to přišlo. 

Linka 174 byla cíleně likvidována, aby mohla být nyní zcela zrušena. Nejprve Ropid linku přečísloval z 174 na 184 a tím změnil i její trasu ve Stodůlkách, kdy místo přes Lužiny začala jezdit přes Nové Butovice. Přesto, že spojení Prahy 6 s Novými Butovicemi zajišťovala linka 179.

Následně proběhl další hřebíček do rakve linky 184 (bývalé 174) v podobě jejího omezení (na hustou městskou zástavbu Břevnova, s vysokoškolskou kolejí, brutálního omezení) prodloužením intervalů v pracovních dnech přes den až na 30 minut. Taková linka je samozřejmě pro cestující nepoužitelná a tak se logicky cestující z této linky přesunuli do už vytížené linky 180.

Přichází jaro 2017 a Ropid oznamuje na Komisi dopravní RMČ Praha 6, že od 29. 4. 2017 linku 184 v Břevnově zruší (resp. linka bude trvale zkrácená do trasy Velká Ohrada – Vypich). Ne, nejsem překvapen. Klasická salámová metoda, jak úspěšnou a vytíženou linku pomalu, v bolestech, nechat umřít.

A co je oficiálním argumentem pro zrušení linky v Břevnově? Ropid dle svých slov vyhověl přáním-stížnostem MČ Praha 13 (Jihozápadní Město), která si stěžovala, že linka 184 jezdí z Prahy 6 zpožděná. Doufám, že se teď nebude inspirovat MČ Praha 17 (Řepy) a nezačne posílat na Ropid stížnosti na linku 180, že jim přijíždí z Prahy 6 také zpožděná a požadují její zkrácení do trasy Zličín – Vypich.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.