DP Ústí nad Labem zrekonstruovalo další trolejbus Škoda 15Tr

Poslední březnový den se poprvé po celkové rekonstrukci vydal osmnáctimetrový kloubový trolejbus ev. č. 560 do ulic města Ústí nad Labem a svezl první cestující. Dopravní podnik města Ústí nad Labem vlastní tento trolejbus již od roku 1995, kdy byl vyroben a 28. 8. 1995 uveden do provozu. V roce 2004 pak prošel „velkou“ prohlídkou a o jedenáct let později byl zahájen proces jeho celkové rekonstrukce.

„Rekonstrukce trolejbusu s sebou přináší řadu obtíží. Reálný stav je zjištěn až po kompletním odstrojení a ani u tohoto vozidla nebyla výjimkou rozsáhlá koroze. Se vším jsme si ale poradili. Rám prošel kompletní rekonstrukcí, stejně jako nápravy, brzdový systém a další komponenty. Proběhla kompletní výměna kabeláže 600V i 24V, včetně svorkovnic. Věřím, že trolejbus nyní vydrží dalších 12 let provozu“, dodává Petr Dolejš, vedoucí střediska Údržby trolejbusů.

6. 4. 2017 byl trolejbus ev. č. 560 nasazen na linku číslo 54 Všebořice – Dobětice.

Dne 16. 3. 2017 trolejbus Škoda 15Tr ev. č. 560 úspěšně prošel technicko-bezpečnostní zkouškou a elektro-revizí. Následně probíhaly zkušební jízdy a byla podána žádost na zápis změn do průkazu způsobilosti drážního vozidla. Týkaly se např. doplnění klimatizační jednotky pracoviště řidiče, sedadel pro cestující, doplnění měřičů pro monitorování izolačního stavu vozidla a dalších.

„Na zrekonstruovaný osmnáctimetrový trolejbus Škoda 15Tr jsme netrpělivě čekali. Trolejbus je osazen novými sedačkami, klimatizací pro řidiče a má také nový lak v barvách ústeckého dopravního podniku. Věříme, že nám toto dvoumotorové vozidlo ještě dobře poslouží v našem kopcovitém terénu. Hlavně v zimním období,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti, Ing. Libor Turek Ph.D.

TZ + foto: DPmÚL a.s. a Luboš Heřman

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.