Po 25 dnech byl obnoven prodej ročních kupónů na pražskou MHD

Od začátku května nebylo možné si koupit v Praze celoroční kupón na MHD s platností od července. Přitom tarif Pražské integrované dopravy říká, že kupóny lze kupit s předstihem 60 dnů. Tato možnost je dána především proto, aby se netvořily u předprodejních okýnek nesnesitelné fronty.

Jenže radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) a jeho aparát pravděpodobně svou laxností nepřipravili pro jednání Rady hl. m. Prahy včas materiál, který by schválil „sníženou“ cenu roční tramvajenky pro další období. Kromě nemožnosti zakoupení ročního kupónu tak byla i velká nejistota, zda zůstane cena ročního kupónu na částce 3650 Kč, nebo přijde nenápadné zdražení.

Přibližně v polovině května, když začal problém „prosakovat“ na veřejnost, ubezpečil radní Dolínek na Facebooku, že cena kupónu zůstane snížena. Situaci se snažil zlehčovat, nechtěl poukázat, kdo problém způsobil, ale přiznal „měl jsem na to možná víc tlačit“.


Dnes, 25. 5. 2017, byl obnoven prodej celoročních kupónů (za sníženou cenu 3650 Kč) na základě pouhého interního sdělení Ropidu pro Dopravní podnik hl. m. Prahy. Jejich prodej nemá oporu v platném tarifu PID, který od 1.7.2017 určuje cenu ročního kuponu na 4750 Kč.

 

Co říká platný Tarif PID?

III. Jízdné v systému PID

6. Cena časového kuponu k osobní kartě nebo k předplatní časové jízdence platné na území hl. m. Prahy (pásma P a 0, vč. B) vydané na základě poskytnutí osobních údajů:

a) občanské kupony – pro cestující, nemají-li právo na bezplatnou přepravu nebo slevu dle čl. III. odst. 6. písm. b), c), d):

aa) na kalendářní období s volitelným začátkem platnosti – vydávány v podobě elektronického záznamu nahraného na osobní kartu s evidencí osobních údajů (typ I) nebo v podobě elektronického záznamu nahraného na osobní kartu bez evidence osobních údajů v databázi vydavatele karty (typ II – jen karty vydané před 1. 3. 2016):

roční občanská zvýhodněná s volitelným začátkem doby platnosti ………………………….. 4 750 Kč

roční občanská zvýhodněná s volitelným začátkem doby platnosti, pokud její doba platnosti začíná nejdříve dnem 1. 7. 2015 a nejpozději dnem 30. 6. 2017 ……………………………… 3 650 Kč

Tarif PID ke stažení, str. 12

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.