Vítězné náměstí: Nejnebezpečnější přechod, který radnice stvořila

Teoreticky by měl být přechod pro chodce opatřený semaforem nejbezpečnějším. Ovšem pokud jej umístíte nevhodně, může se stát nejnebezpečnějším. Příkladem je upravený přechod na Vítězném nám., který není respektován ze strany chodců, ani motoristů. Motoristé jezdí na červenou, jiní naopak zastavují na zelenou a pouštějí chodce. Ani chodci v tom nejsou nevinně. Přecházejí davově nejen na zelenou, ale také na červenou.

Dennodenně tady vznikají nebezpečné situace, kdy nejohroženější skupinou jsou chodci. Navíc po úpravě není přechod bezbariérový a tak se zkomplikoval přechod maminkám s kočárky a pro tělesně postižené je tento důležitý přechod nepoužitelný.

Připomenu, že zmíněné opatření mělo být pouze dočasné – provedené v období uzavřené Korunovační ulice v létě 2016. Avšak jak to tak bývá, jednotkou dočasnosti se i tady stal „jeden furt“. A stavba silničního obchvatu „Kulaťáku“? Stále v nedohlednu.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.