Trolejbus Škoda 27 Tr s novou karosérií Solaris New Urbino

Prototyp trolejbusu ze Škody Electric ve zcela novém designu mohou v těchto dnech spatřit lidé v ulicích Plzně. Na zkušební jízdy totiž vyrazilo vozidlo Škoda 27 Tr, určené pro dopravní podnik ve slovenské Žilině. A Škoda v rámci výroby celkem patnácti takových trolejbusů poprvé použila novou generaci karosérií SOLARIS NEW URBINO.

Trolejbus se bude vyznačovat nejen zajímavým designem, ale především vysokým komfortem pro cestující i řidiče. Pro dopravce je vozidlo zajímavé z hlediska nízkých nákladů na provoz a údržbu,“ říká obchodní manažer Škody Electric Petr Kasenčák.

Kontrakt pro Žilinu je složen ze dvou částí. V rámci první části Škoda Electric vyrobí dvanáct kloubových trolejbusů Škoda 27 Tr a tři vozy typu Škoda 26 Tr za zhruba 225 milionů korun. Druhou částí kontraktu je opce na dalších dvanáct vozidel, z toho šest kloubových a šest dvanáctimetrových.

Novinka ze Škodovky bude absolvovat část jízdních zkoušek nejprve v Plzni. „Testy bez cestujících budou pokračovat v Bratislavě a zkušební provoz s cestujícími je pak už naplánován do Žiliny,“ vysvětlila projektová manažerka Jitka Holá. „První se na zkouškách v Plzni objevil prototyp osmnáctimetrového kloubového trolejbusu, následně přijde na řadu prototyp dvanáctimetrového vozu,“ doplňuje Jitka Holá.

Nové vozy nabídnou cestujícím i řidičům vysoký komfort. Vozidla pro Žilinu budou například vybavená výkonnou klimatizací, pasažérům poslouží USB konektory umožňující nabíjení telefonů v průběhu cesty i přehledný informační systém. Samozřejmostí nízkopodlažních trolejbusů je kneeling, který umožňuje snadný nástup a výstup z vozu.

Zdroj: TZ Škoda

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.