Kdo vyhrál „výběrko“ na nové autobusy pro Prahu?

Poté, co v loňském roce zrušil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) výběrové řízení na dodávku nových autobusů, řada lidí netrpělivě vyhlíží vyhlášení víteze letošního výběrového řízení. V loňské soutěži totiž zůstala pouze firma SOR. Iveco a Solaris nesplnily podmínky, načež firma Iveco si stěžovala u prezidenta, jak uvedl server idnes.cz.

V letošním roce probíhají tři výběrové řízení na autobusy pro Prahu, resp. DPP:

  • Autobus kloubový nízkopodlažní, 150 ks

  • Autobus standardní, částečně nízkopodlažní (LE), 50 ks

  • Autobus standardní nízkopodlažní, 300 ks

Podle vyjádření tiskové mluvčí DPP Anety Řehkové je výběrové řízení na kloubové autobusy a standardní částečně nízkopodlažní autobusy „v procesu podpisu smluvních dohod“. Výběrové řízení na tři stovky standardních nízkopodlažních autobusů je podle vyjádření DPP ve stavu „doposud nedošlo k ukončení hodnocení nabídek“.

S ohledem na minulé problémy s výběrovým řízením se DPP bojí a nechce sdělovat podrobnosti.

Vyhrál opět SOR?

Avšak podle zákulisních informací a diskuze na serveru K-Report to vypadá, že zakázku na 150 kloubových autobusů a 50 autobusů LE vyhrála firma SOR, jak píše uživatel „Metro12„. Další uživatel „bus výběrko“ informaci potvrzuje a dodává, že ohledně zakázky na 300 standardních autobusů se odvolala společnost Iveco. Přitom zrovna standardních autobusů má v současné době dopravní podnik nedostatek. Stává se, že na linky místo standardních autobusů nasazuje kloubová vozidla. Zdokumentováno bylo například na lince 191. K tomu dodává uživatel „6131“ na K-Reportu „Nebýt Béma a za jeho éry uzavřené smlouvy na Sory, tak už by tu asi nejezdilo skoro nic.“

Uvidíme, jak zakázky nakonec dopadnou a počkáme na oficiální vyhlášení. Přesto, zmíněné výsledky by nebyly překvapením.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.