Pro boj s černými pasažéry v MHD nestačí jen vylepit samolepky na tramvaje

V Praze byla spuštěna nová kampaň, která má upozornit „černé pasažéry“, že za jízdu MHD je normální platit. Na vozidlech městské dopravy se začaly objevovat samolepky s textem „Nejedeš načerno?“

Ano, kampaň na podobné téma v Praze mnoho let chyběla. Přitom bývá standardem nejen v zahraničí, ale i v Česku. Dobrým příkladem může být Plzeň, která se tématu „černých pasažérů“ věnuje už několik let. V prostředcích MHD jsou umístěny letáky s různými motivy na toto téma. Potkat můžete v západočeské metropoli i tramvaj s celovozovou reklamou se sloganem „Nemám černý svědomí“.

Proto vítám, že v Praze odstartovala podobná kampaň. Jenže, nesmí zůstat jen u samolepek a letáčků. V součinnosti je zapotřebí navýšit počty revizorů v pražské MHD. Protože v současné době jich je málo. Za vše hovoří čísla o počtu chycených pasažérů bez jízdního dokladu.

DPP chytne minimum cestujících bez jízdenky

Denně revizoři chytí 806 cestujících bez jízdenky. Číslo vypadá dobře do té doby, dokud jej neporovnáme s celkovým počtem 3 206 145 přepravených cestujících za den. Vezmeme-li v úvahu, že „načerno“ cestuje 5-10% cestujících, tzn. 160 000 až 320 000 cestujících za den, počet 806 chycených černých pasažérů není moc slavný. Blíže jsem se těmto číslům věnoval v únoru 2017.

Proč se neříká, že černý pasažér je zloděj?

Také by nebylo špatné změnit slovní označení pro osobu, která cestuje bez platné jízdenky. Označení „černý pasažér“ nemá v dnešní společnosti úplně kritický význam. Přitom, pokud někdo jede tramvají bez platného jízdního dokladu, je to zloděj. Stejně, jako zlodějem nazýváme člověka, který krade zboží v samoobsluze. Tzv. černý pasažér okrádá ostatní cestující, kteří se složili na provoz městské dopravy. Takže slova krádež a zloděj jsou zcela na místě. A pokud někoho označíte zlodějem, společnost se na takovou osobu dívá zcela jinak, než jen na černého pasažéra.

úvodní foto: praha.eu

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.