Připravuje se 7. ročník autobusového veletrhu Czechbus

V polovině listopadu 2017 se do Prahy sjedou nejmodernější autobusy. Uskuteční se 7. ročník autobusového veletrhu Czechbus na Výstavišti Praha – Holešovice. Letos v termínu 21. – 23. 11. 2017.

Z tradičních či loňských vystavovatelů autobusů nebude chybět, kromě polského Solarisu (rozhodl se letos jen pro Kortrijk) a SKD Trade – ovšem nahrazuje jej Dekstrade Bus, žádný, spíše jsme svědky navyšování výstavních ploch – IVECO Bus má víc jak 400 m2, SOR zase 300 m2 a tak bychom mohli pokračovat, rozšiřuje například ŠKODA Electric, ale i producenti menších busů, jako třeba KAR Group, významně zvětšují plochy. Zájem je ovšem také o volnou výstavní plochu před Průmyslovým palácem, už dnes je jisté, že zde bude autobusy doslova „nabito“. Samozřejmě firmám se zatím moc nechce zveřejňovat konkrétní údaje o exponátech, moment překvapení platí nejen pro návštěvníky ale i konkurenci. Jisté ale je, že určitě uvidíme novinky z veletrhu v Kortrijku.

Také segment komponentů pro autobusy, informačních systémů či garážové a servisní techniky se velice dobře a rychle plní. Platí to i o zahraničních vystavovatelích – např. opětovně se setkáme s polskými firmami STER a INTAP a skupinu sedaček pro busy letos po roční přestávce doplní i firma C.I.E.B Kahovec. Na víc jak dvojnásobek ale zvyšuje svoji plochu i společnost Mikroelektronika, která rozšíří vystavený sortiment o karetní validátory a automaty na výdej jízdenek. Zajímavostí určitě je, že rakouská firma Asfinag Maut Service zdvojnásobila výstavní plochu a přichází dokonce se zcela novým atraktivním stánkem. A mezi nové vystavovatele patří i jeden z lídrů na trhu technických textilií, švýcarská společnost LANTAL Textiles AG, která bude mít na Czechbusu premiéru. Nechybí ani tradiční vystavovatelé.

Potvrzené značky autobusů na veletrhu CZECHBUS 2017:

SOR, IVECO Bus, MAN, NEOPLAN, VOLVO, SCANIA, VDL BUS & Coach, MERCEDES- BENZ, SETRA, TURANCAR – ISUZU, ŠKODA Electric, EKOVA Electric, MERCUS Bus, ROŠERO, KHMC, Dekstrade Bus, BUS Plan, SPRINT Car Bus, IB Group – King Long Buses, MAVE, KAR Group

Doprovodný program

Úterý 21. 11. 2017

10:00 hod. – Konference Veřejná doprava „on line“. Pořádá: Sdružení pro dopravní telematiku (www.sdt.cz)

13.00 hod. – oficiální slavnostní zahájení veletrhu

Středa 22. 11. 2017

9.00 hod. – Konference Elektrické autobusy pro město VI. Pořádá: Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR (www.proelektrotechniky.cz)

Čtvrtek 23. 11. 2017

10.00 hod. – Konference – workshop Setkání mistrů renovací. Pořádá: INCHEBA EXPO PRAHA ve spolupráci se Sdružením dopravních podniků ČR

Během veletrhu proběhnou další semináře a workshopy, připravené Centrem  služeb pro silniční dopravu, společnostmi ARRIVA TRANSPORT ČR, T-Mobile a dalšími.

Zdroj: TZ Czechbus

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.