Žižkov bojuje za metro D peticí

Poslední studie dalšího směřování metra D naznačují, že by nemuselo vést na Žižkov. Přitom s metrem na Žižkově počítá platný územní plán. Se situací se odmítá smířit žižkovský místostarosta Alexander Bellu (ODS). Začal proto shánět podpisy pod petici.

„Chceme vedení Prahy ukázat, že lidé si na Žižkově metro přejí. Vždyť spousta z nich s metrem počítala, když si na Žižkově pořizovala bydlení. Stejně tak s tím počítala i řada místních firem. Ostatně metro na Žižkově je v plánech už nejpozději od osmdesátých let,“ vysvětluje Bellu.

Petenti s Bellu v čele však nejsou nesmiřitelní. Uměli by si představit i varianty předkládané Institutem plánování a rozvoje, které počítají s tím, že by metro vedlo na Náměstí republiky a z něj na Žižkov buď úvratí nebo obloukem přes Karlín.

„Chceme od vedení města jasnou garanci, že se s metrem na Žižkově počítá a proto chceme, aby byly dále rozpracovány studie, jak vést metro na Žižkov a zároveň na Náměstí republiky, což jsou nápady, se kterými přišel Institut plánování a rozvoje,“ shrnuje požadavky petice její autor Alexander Bellu.

Sběr podpisů pod petici začal 20. 9. 2017. Lidé ji mohou podepsat na nejrůznějších místech, zejména na Praze 3. Vedle toho je petici možné podepsat i on-line na adrese: https://www.petice24.com/metrodnazizkov

Zdroj: TZ Alexander Bellu

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.