Místo kvalitního mobilního signálu v metru se chystá jen zbytečná wifi síť

Blížící se parlamentní volby, ve kterých kandidují pražští koaliční politici ve spojitost s probuzením se, že ve svém volební období nic pro Pražany nepostavili, přináší bizarní nápady. Posledním z nich je „rychlá akce“ s pokrytím šesti stanic signálem wifi. Což zapadá mezi ostatní nápady, kdy pražská radnice neproinvestované peníze utrácí v mobilních aplikacích.

Pražané už desítky let čekají na pokrytí celého metra mobilním signálem. To jim dopravní podnik a politici střídavě slibují už řadu let. Bez realizace. Slib o pilotním pokrytí metra C mezi stanicemi Roztyly – Muzeum zůstává jen slibem. Cestující by zatím ocenili pokrytí stanic kvalitním signálem LTE pro telefonování bez výpadků a pro využívání internetu při čekají na metro. Místo toho Praha začala instalovat wifi internet na tramvajové zastávky MHD, kde už internetové připojení poskytuje mobilní signál LTE. Tedy zcela zbytečná akce.

Wifi jako drobek pro voliče

A teď, měsíc před volbami, místo slibování signálu v metru přichází politici skrze dopravní podnik s jakýmsi „drobkem“ v podobně wifi připojení v šesti stanicích metra (Florenc, Náměstí Republiky, Smíchovské nádraží, Hlavní nádraží a Pražského povstání).

V tramvajích data z wifi netečou

Jenže, aby to nedopadlo jako s tramvajemi Škoda 15T, které mají sice samolepky s informací o signálu wi-fi, signál wi-fi funguje, ale data „netečou“. Nikdo se totiž nemá pravděpodobně k tomu zaplatit dostatečný balík dat. Takže jakmile je tramvaj plnější, k internetu se nepřipojíte.

Navíc, k čemu Wi-fi připojení ve stanic metra, kde čekáte cca 2-3 minuty na vlak. Než se k wi-fi připojíte a odklikáte úvodní reklamy, přijede Vám metro a ze signálu ujedete. Smysl má především komplexní pokrytí včetně tunelů a to jak pro telefonování, tak brouzdání po internetu. A není to žádné zvláštní přání Pražanů. V jiných městech je to samozřejmostí.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.