Komentář pro MF Dnes: „Wi-fi je nesmysl. Lidé chtějí mobilní signál v tunelech“

Internetová síť v šesti stanicích metra má především informovat cestující při mimořádných událostech. Další rozšiřování není jisté.

Pohodlně se připojit v metru k internetu a přitom neplýtvat daty. Už brzy má lidem usnadnit život bezplatná wi-fi dostupná v šesti stanicích metra. „Spuštění pilotního projektu očekáváme v průběhu měsíce října,“ prozradila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Na lince C půjde o stanice Hlavní nádraží, Pražského povstání a Florenc. Tato stanice nabídne stejnou službu i na trase B a k ní se přidá ještě Náměstí Republiky a Smíchovské nádraží.

Podle Řehkové ale není hlavním smyslem zabavit cestující při čekání na metro. Přístup k internetu má především zvýšit jejich informovanost při neočekávaných událostech, jako je například přerušení provozu při pádu člověka do kolejiště, při větších zpožděních městské hromadné dopravy nebo v případě násilností či přímo při teroristickém útoku v metru. „Jedná se o bezpečnostní informační systém pro cestující, na prvním místě bude informování cestujících při mimořádnostech,“ dodává Aneta Řehková.

Zmíněný systém by měl fungovat tak, že po připojení k síti pomocí wi-fi se na mobilu zobrazí úvodní webová stránka, na kterou bude dopravní podnik upozornění vkládat. Stránku všichni připojení cestující uvidí, dále už budou moci surfovat bez omezení.

Za pokrytí zaplatí městský podnik téměř deset milionů korun, zařízení dodá a nainstaluje dceřiná společnost Českých drah ČD-Telematika. Kapacita připojení dosáhne 300 Mb/s, síť by měla zvládnout připojení i 32 tisíc lidí najednou.

Otázkou však zůstává, ke kolika z nich se informace dostanou, pokud bude systém fungovat jen na šesti místech pod zemí. Rozšiřování do dalších stanic metra totiž není vůbec jisté. O něm se teprve rozhodne až po vyhodnocení aktuálního pilotního projektu.

Chybí signál v tunelu

Poměrně nákladný záměr má ale také řadu odpůrců, podle některých je už dnes zbytečný. Naopak stále chybí signál v tunelech metra, který by mimo jiné umožnil telefonovat během jízdy. K potřebné dohodě mezi dopravním podnikem a operátory ale v této věci zatím nedošlo. „V dnešní době, kdy už všichni mají v telefonech datové tarify, je to nesmysl. Pro obyvatele ani turisty to dnes nemá zásadní efekt. Dopravní podnik a současné vedení města neudělaly nic a nyní se to snaží narychlo dohnat zavedením wi-fi v šesti stanicích,“ myslí si odborník na hromadnou dopravu v Praze Ondřej Matěj Hrubeš, který je zároveň zastupitelem za ODS v Praze 6. Podle něj by lidé mnohem více ocenili pokrytí tunelů léta slibovaným mobilním signálem, který až na nový úsek trasy linky A zcela chybí.

Všichni (s mobilem) na Petřín

Stanice metra nejsou jediným místem v oblasti městské hromadné dopravy, kde bude brzy dostupný internet. Radní Prahy tento týden schválili výběr dodavatele, který za 2,3 milionu korun instaluje wi-fi pro cestující lanové dráhy na Petřín. Zpracování technické části zadávací dokumentace připravila městská společnost Operátor ICT. „Spuštění provozu je plánováno na počátek února 2018. Projekt zajistí dostupnost veřejné wi-fi pro připojení návštěvníků Petřína na trase pozemní lanové dráhy a zejména zpříjemní čekání v prostorech pro cestující ve spodní i horní stanici,“ dodává mluvčí Operátora ICT Oldřich Buchetka.

Z informací dopravního podniku vyplývá, že aktuálně jezdí po městě celkem 84 tramvají s možností připojení k internetu. Podle nedávného zjištění MF DNES ale v mnoha případech příliš nefunguje. Přesto se jejich počet zvýší, a to na celkových 125 do konce roku 2018, a s dalším rozšiřováním počítá město i do budoucna.

Městský dopravce připravuje také wi-fi připojení ve čtyřech autobusech na lince AE, která spojuje centrum s letištěm. Od léta si mohou lidé zkrátit čekání na tramvaj či autobus na některých zastávkách s wi-fi. První byla v červnu Husinecká. Další přibývají. Do konce letošního roku má mít internet tři sta nejfrekventovanějších zastávek.

Fakta: Wi-fi v pražské MHD * Metro: od října 2017 bude fungovat ve stanicích Hlavní nádraží, Pražského povstání, Smíchovské nádraží, Náměstí Republiky a na Florenci na lince B i C. * Povrchové zastávky: od června 2017 postupně vznikají zastávky s internetem po celém městě. Do konce roku by jich mělo být 300. * Tramvaje: aktuálně je možné se připojit v 84 tramvajích, do konce roku 2018 by jich mělo být 125. * Lanovka: od února 2018 bude wi-fi také v lanovce na Petřín.

Psalo se v MF DNES: Wi-fi v pražské MHD je pomalá a padá. Lidé si nestěžují, tvrdí dopravce

Vyšlo 6. 10. 2017 v deníku Mladá fronta DNES, str. 20, příloha Praha

Auto článku: Matěj Ludvík

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.