Novinky, které budou představeny na letošním Czechbusu

V termínu 21. – 23. 11. 2017 se v Praze uskuteční už 7. ročník autobusového veletrhu CZECHBUS. Jaké se připravují novinky? Které autobusy se v Praze představí? Sledujte stránky dopravního magazínu MHD86.cz, kde se připravuje mj. soutěž o volné vstupenky.

Premiéra vozu Crossway Low Entry Natural Power

Tři týdny po světové premiéře v Kortrijku představí IVECO BUS právě na Czechbusu svůj zcela nový vůz .

Crossway Low Entry Natural Power také na veletrhu CZECHBUS. Průkopník v oblasti alternativních pohonů se na základě velkého úspěchu svých vozů na hybridní pohon a zemní plyn rozhodl učinit ve své řadě Crossway další krok směrem k využívání  nových energií. Řada IVECO BUS Natural Power je prověřeným a maximálně ekologickým řešením mobility, využívajícím zemní plyn a biometan. Díky němu je výrobce schopen nabízet vozy šetrnější k přírodním zdrojům, životnímu prostředí a zdraví veřejnosti.

Mimořádný je především jejich přínos z hlediska úrovně emisí pevných částic a hlučnosti. V případě zemního plynu se množství pevných částic blíží nule a emise NOx jsou nižší o více než jednu třetinu. Také hlučnost je snížena na polovinu, což umožňuje výjimečně tichý provoz, který ocení řidič, cestující i obyvatelstvo.

Řada Natural Power je plně kompatibilní s biometanem vyráběným recyklací odpadu Vozy IVECO BUS tak zaručují minimální uhlíkovou stopu a představují konkrétní krok v přechodu k novým zdrojům energie. Přínosem pro životní prostředí je rovněž až o 95% nižší emise CO2. Další slibné technologie, jako je „Power to Gas“, umožňují vyrábět metan s využitím energie z obnovitelných zdrojů, jako je větrná či solární energie. Tato technologie zároveň umožňuje skladování energie a její distribuci do rozvodné sítě.

Vozy na zemní plyn jednoznačně představují jediné vyspělé a cenově dostupné řešení, které nevyužívá palivo vyrobené z ropy a přitom splňuje nároky na trvale udržitelnou mobilitu pro dnešek i zítřek.

Crossway Low Entry Natural Power je vybavený nejnovější generací motoru IVECO CURSOR 9 NP. Tento ekologický vůz nabízí skutečně inteligentní koncepci, především díky nádržím na plyn integrovaným do střechy. Tento exkluzivní prvek – který je patentově chráněný – optimalizuje vyváženost vozu co do stability a komfortu, a to z hlediska řidiče i cestujících. Toto řešení zaručuje nejnižší celkovou výšku na trhu a umožňuje tak provozovat vůz bez jakýchkoli omezení.

Žhavé novinky MERCEDES – BENZ a SETRA

EVOBUS představí v české premiéře, hned po světové premiéře v Kortrijku, nový typ SETRA S 531 DT. Stejně se CZECHBUS stane dalším místem prezentace nejžhavější novinky MERCEDES-BENZ – nového typu Tourismo RHD. Se čtyřmi modely ve třech délkách přibližně od 12 do 14 metrů pokrývá nové Tourismo stejně jako dříve všechna hlavní provedení v segmentu autobusů –  od funkčního autobusu pro kyvadlovou dopravu přes výletní a linkový až po pohodlný zájezdový autobus. Tourismo RHD toto rozpětí ještě rozšíří díky svým motorizacím. Ta bude v budoucnosti sahat od kompaktního a lehkého řadového šestiválce Mercedes-Benz OM 936 se zdvihovým objemem 7,7 l s výkonem 260 kW (354 k) až po mimořádně silný špičkový hnací agregát OM 470 s výkonem 335 kW (456 k) a zdvihovým objemem 10,7 l

O CZECHBUS je zájem již teď!

Pořadatelům veletrhu se začínají stále více ozývat domácí i zahraniční potenciální návštěvníci. Svoji návštěvu potvrdili například představitelé dopravního podniku z Petrohradu – firmy, která denně vypravuje do ulic legendárního města víc jak 1500 autobusů. Stejně tak o pozvání požádali zájemci hned 3 společností z různých oblastí Číny. Ale ani domácí scéna nezůstává pozadu – např. vypravení celého autobusu svých zaměstnanců plánuje Dopravní podnik města Ústí n. Labem. Pokud jde o vystavovatele, bez zajímavosti určitě není, že poprvé se letos mezi firmami se svými stánky na veletrhu představí i společnosti ze Švýcarska a Velké Británie.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.