Komentář pro Pražský deník: Ropid blokuje zavedení tunelbusů. Byly by moc oblíbené

Chaos kolem tunelbusů. Nové linky jsou v nedohlednu

Organizátor pražské dopravy Ropid pracuje na variantách nových propojení městských částí. Zkušební provoz expresních autobusů se zřejmě do konce roku nepodaří spustit.

Z Anděla do Dejvic přímou autobusovou linkou bez přestupů. To je pro řadu Pražanů stále hudba budoucnosti. O tak zvaných tunelbusech se politici dohadují přibližně poslední dva roky. Rychlejší spojení mezi Prahou 5 a 6, respektive Prahou 6 a 9, se naposledy ve veřejném prostoru řešilo v létě. Jako jeden z hlavních problémů tehdy média označovala spor o to, zdali mají tunelbusové linky ústit na Vítězném náměstí, nebo na Hradčanské.

Různé možnosti propojení momentálně v podobě studie zpracovává organizátor pražské MHD Ropid. „Už na jaře měla být podle jeho vyjádření zpráva hotová, společnost se dokument bojí zveřejnit,“ upozornil včera Ondřej Matěj Hrubeš ze serveru MHD86.cz. Původním termínem slibovaného uveřejnění byl totiž už duben. Podle Hrubeše organizátor dopravy váhá, protože by vyšlo veřejně najevo, že by linky v tunelech byly oblíbené. Nyní prý hrozí, že se spustí zkušební provoz linky spojující Prahu 5 a Prahu 6 s vyústěním na Hradčanské, přestože analýza by mohla ukázat, že oblíbenější by linka byla, pokud by končila na Vítězném náměstí.

Mluvčí Ropidu Filip Drápal ale vzkázal, že zpráva není ještě hotová. Navíc údajně nejde o prioritu. „Jedná se o směs propočtů bez hlubšího propojení, prozatím nemáme co publikovat,“ sdělil Pražskému deníku Drápal. Organizátor dopravy momentálně zvažuje variantu pustit autobusy do Strahovského tunelu, do Blanky či uvažuje o exponované otázce, zdali linku končit, respektive začínat na „Kulaťáku“ či na Hradčanské. „Každá varianta má svá pro a proti, studie ale pro nás není aktuální záležitostí,“ dodal mluvčí s tím, že možná by se mohlo podařit uveřejnit dokument do konce letošního roku.

Ještě letos? Ano i ne

Původně měl zkušební provoz tunelbusů odstartovat už v říjnu. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) minulý týden pro Pražský deník uvedl, že nové spojení cestující využijí do konce roku. „S Prahou 5 jsem se dohodl, že ještě letos spustíme autobusovou linku z Anděla na Břevnov a nejlépe dále na Petřiny,“ popsal Dolínek. „Chceme nabídnout lidem z Prahy 6 rychlou cestu za službami na Anděl a zároveň otestovat, jaký bude případný dopad zpoždění autobusů,“ nastínil náměstek primátorky.

Podle Ropidu ale spuštění provozu ještě tento rok není možné. „Nedostali jsme k tomu žádný oficiální podnět, navíc Dopravní podnik nemá na takový krok dostatek řidičů,“ opáčil Drápal. Situace s počtem řidičů je v Dopravním podniku (DPP) napjatá. Pokud by tak Ropid spojení zavedl, musel by provoz omezovat jinde. „Jde o jednotky až desítky řidičů,“ dodal mluvčí organizátora pražské MHD.

Autor článku: Jana Kašparová

Vyšlo v tištěném vydání Pražský deník 25. 10. 2017 a na webu prazsky.denik.cz.

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.