Vídeňské metro bude do konce roku svištět na LTE

Internetové připojení ve vídeňském metru se dočká upgradu. Do konce roku bude vysokorychlostní připojení LTE (4G) k dispozici na všech linkách vídeňského metra.

Telefonování, posílání sms zpráv, streamovaní hudby či videí – to vše je ve vídeňském metru už dávno možné. Už v polovině devadesátých let disponovalo vídeňské metro připojením GSM (2G), které v roce 2002 vystřídalo připojení UMTS (3G). Nyní toto připojení nahradí vysokorychlostní připojení LTE, které do konce tohoto roku bude k dispozici na všech linkách vídeňského metra.

„Naši pasažéři očekávají rychlé spojení – a to jak offline, když využívají naše dopravní prostředky, tak online. Společně s nejvýznamnějšími mobilními operátory, kteří figurují na rakouském trhu, jsme se postarali o to, aby došlo k co nejlepšímu možnému pokrytí i v metru“, řekl k vylepšení mobilních služeb v metru ředitel vídeňského dopravního podniku Günter Steinbauer. Mobilní operátoři, kteří se na upgradu připojení podíleli jsou T-Mobile, Drei a A1.

Zařízení, které umožňuje pokrytí metra mobilním signálem je vybaveno kabelem o délce 200 km. Ten již byl dříve instalován do stěn tunelů a podle šéfa vídeňského dopravního podniku pro něj nebude znamenat připojení LTE větší problém. Naopak část zařízení, které se nachází na každé stanici metra a které zaručuje, aby se vysokorychlostní internet pod zem dostal opravdu ke všem uživatelům, se vyměnit musí. Výměna těchto zařízení bude probíhat vždy v pozdních večerních a nočních hodinách, kdy je cestujících na linkách vídeňského metra co nejméně. Výpadkům připojení totiž podle Wiener Linien při výměně části zařízení umožňující mobilní připojení nelze zamezit. Mnoho úseků vídeňského metra již LTE připojením disponuje. Nové zastávky metra linky U1 již byly od počátku vybaveny novými zařízeními umožňující vysokorychlostní připojení.

Vídeňské metro se skládá z pěti linek o celkové délce 78,5 km. Ročně přepraví 440 mil. pasažérů.

Foto: © Johannes Zinner, Wiener Linien

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.