V Praze a Středočeském kraji pojedou vlaky častěji. Novinkou jsou víkendové noční vlaky z metropole

Neděle 10. prosince je dnem, kdy v Praze i Středočeském kraji vyjedou nové vlakové spoje a ke stejnému datu se také rozšíří na Benešovsko, Kolínsko a Kutnohorsko možnost cestovat ve vlacích na jízdní doklady Pražské integrované dopravy.

Největší novinkou bude noční rozjezd o víkendových nocích z pražského hlavního nádraží v půl třetí ráno do všech hlavních směrů.

Přibudou nové vlaky na Posázavském pacifiku, mezi Slaným a Kralupy nad Vltavou i mezi Litní a Zadní Třebaní a více přímých vlaků pojede také z Prahy do Mělníka. V sezóně začne jezdit nový turistický vlak Cyklo Brdy z Prahy do Březnice a zrychlí vlakové spojení z Kladna na pražský Zličín a Smíchov.

Pražský noční rozjezd

„Na území hlavního města zvyšujeme objednávku o 4,2 %. Jen pro představu, v novém jízdním řádu ujedou vlaky po Praze skoro 5,2 milionu kilometrů,“ říká náměstek primátorky a pražský radní pro dopravu Petr Dolínek. „Ve spolupráci se Středočeským krajem jsme se domluvili na nových víkendových nočních rozjezdech. O sobotách a nedělích se přesně v půl třetí ráno rozjedou z pražského hlavního nádraží vlaky směrem do Kladna, Kolína přes Nymburk i Český Brod, do Berouna, Benešova u Prahy, Kralup nad Vltavou a do Mělníka. Lidé už nebudou muset chvátat o víkendu na poslední vlak v půl jedné, jako dosud,“ doplnil Dolínek.

Ve Středočeském kraji ujedou vlaky skoro 16 milionů kilometrů

Středočeský kraj se rozhodl objednat pro své obyvatele nové vlaky ve všech koutech regionu. „Kromě nočních rozjezdů, které jsme domluvili společně s Prahou, pracujeme na tom, abychom postupně přidávali vlaky všude, kde je to potřeba. Výsledkem je o 4,4 % vyšší objednávka pro příští rok, za zmínku stojí určitě třeba nový ranní spěšný vlak z Mladé Boleslavi do Prahy,“ říká radní Středočeského kraje pro oblast dopravy František Petrtýl. „Zlepšujeme ale také současné přestupní vazby. Příkladem může být spojení z Kladna do Prahy přes Hostivici. Nově jsme upravili přípoje v Hostivici, aby osobní vlaky na Zličín, Smíchov a hlavní nádraží navazovaly na rychlíky a spěšné vlaky od Kladna. Cesta na Smíchov teď bude pro Kladenské rychlejší a celkově se zlepší přestupní vazby na všechny směry z Hostivice, tedy i na tratích do Rudné a Středokluk.“

Největší novinky v jízdním řádu 2018

„V pražské aglomeraci setrvale roste počet cestujících, kteří využívají vlaky k cestě do práce, za zábavou i každodenními povinnostmi. Na řadě tratí proto posílíme dopravu a zároveň i vylepšíme přestupní vazby. Myslíme ale i na cestující, kteří využívají vlaky k víkendovým výletům, a proto v příští sezóně výrazně rozšíříme počet turistických spojů,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj a upřesňuje: „Ve spolupráci s objednateli dopravy zahájíme provoz nových sezónních turistických vlaků »Cyklo Brdy« z Prahy přes Příbram do Březnice a »Český ráj« z Prahy přes Nymburk a Jičín do Turnova. Oba tyto spoje pojedou o víkendech a svátcích od konce března do konce října a nepochybně pomůžou zatraktivnit obě dvě tyto významné turistické lokality.“ Kromě těchto nových turistických vlaků budou v zimním období, kdy nejezdí výletní vlak Cyklohráček, jezdit také nové spoje z Hostivice přes Noutonice (kolem hradu Okoř) do Slaného.

S jízdenkami PID nově na Benešovsko, Kolínsko a Kutnohorsko

„S příchodem nového jízdního řádu se také výrazně rozšiřuje oblast, kde bude možné cestovat vlakem na jízdenky Pražské integrované dopravy,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík a dodává: „Nově se do systému připojí 76 stanic a zastávek na tratích do Votic, Vlašimi, Sedlčan, Kolína, Kutné hory či Zbraslavic nebo Ledečka či Křince. Jízdní doklady Pražské integrované dopravy bude možné nově využít také v rychlících z Prahy do Kolína a dál do Kutné Hory“.

Lidé budou mít možnost využít na uvedených tratích předplatní kupony PID i jízdenky pro jednotlivou jízdu, upozorňuje ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Pavel Procházka: „Na zastávkách zatím ještě nejsou označovače jízdenek pro jednotlivou jízdu, řešíme to intenzivně se Správou železniční dopravní cesty i s Českými drahami. Pokud by chtěli cestující jet na jízdenku pro jednotlivou jízdu z regionu do Prahy, prodají jim je pokladní například v Kolíně, Kutné Hoře ve Velmi v Pečkách, Olbramovicích, Sedlčanech nebo ve Velkém Oseku. U těchto jízdenek si tak může cestující přesně zvolit začátek jejich platnosti.“

Nově integrované tratě a železniční linky
trať linka úsek
010 R9, R18, R19 Praha hl. n. – Kolín (– Kutná Hora hl.n.)
011 S1, R41 Pečky – Kolín
014 S18 Kolín – Uhlířské Janovice – Ledečko
061 S21, S25 Veleliby – Křinec
062 S25 Křinec – Dymokury
212 S80 Sázava – Český Šternberk – Kácov zastávka
220 R17, S90 Benešov u Prahy – Olbramovice – Votice
222 S99 Benešov u Prahy – Vlašim zastávka
223 S98 Olbramovice – Sedlčany
230 R9, S20 Kolín – Kutná Hora hl.n.
231 R22, R23, S2, S15 Poděbrady – Velký Osek – Kolín
235 S28 Kutná Hora hl. n. – Zbraslavice

Detailní přehled změn

Na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám.

Nasazení moderních a modernizovaných vozidel v Praze a Středočeském kraji

V  jízdním řádu 2017/2018 budou nasazena moderní a modernizovaná vozidla na těchto tratích:

Zdroj: TZ Ropid

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)