V tichosti byla plně otevřena stanice metra Muzeum

V tichosti byla dnes ráno plně otevřena stanice metra Muzeum na trase A. Soupravy metra zastavují ve stanici v obou směrech. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) sice včera ve večerních hodinách rozeslal médiím informaci o otevření stanice, ale proč o tom jinde neinformuje cestující? Stejná otázka padá na organizátora pražské dopravy společnost Ropid.

O čem jsme se ráno mohli dočíst na Facebooku DPP a Ropid? DPP měl jako poslední status z pondělního odpoledne o vánočním koncertě v metru. Ropid se pyšnil rozšířením systému PID do dalších vesnic Středočeského kraje. O otevřené stanici metra ani slovo! Stejná situace panuje na úvodních webových stránkách DPP a ROPID, kde se také nic o otevření nedočtete.


V metru běžně vidíme různé informační „stojky“ u vchodu do metra, které nás informují o výlukách, či různých reklamních akcí. Ani tady se cestující ráno nedozvěděli informaci o otevřeném Muzeum při prvotním vstupu do metra.

Neinformování cestujících o tak zásadní zprávě, jako je plné otevření přestupní stanice metra, považuji za selhání DPP a Ropid.

Nad neinformování ze strany DPP se už ráno podivovala čtenářka Hanka, která cestuje ze Střešovic na Budějovickou. Tázala se, zda je opravdu už stanice metra Muzeum otevřena, že se o tom nepíše v metru, na webu, v aplikaci, ani na sociálních sítích. Měla proto podezření, že se otevření stanice nestihlo a dopravce s organizátorem to chtějí ututlat. Zvolila proto delší cestu přes Vltavskou.

Škoda, že svou nečinností vytváří o sobě zmíněné organizace negativní obrázek u cestujících.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


 


Tisková zpráva DPP:

Nástupiště ve stanici metra Muzeum A pro směr Depo Hostivař je již po rekonstrukci. V lednu začnou práce na druhém nástupišti směr Nemocnice Motol

Praha, 11. prosince 2017 – Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v úterý 12. prosince 2017 uvede zpět do provozu nástupiště ve stanici metra Muzeum A ve směru Depo Hostivař. Od 12. prosince 2017 do 2. ledna 2018 přeruší DPP ve stanici Muzeum A veškeré práce. Poté od středy 3. ledna 2018 začne další etapa prací ve stanici Muzeum A a bude na necelých pět měsíců uzavřeno druhé nástupiště, tj. pro směr Nemocnice Motol.

Uskutečněné stavební práce od letošního července zahrnovaly např. odstraňování průsaků do stanice a vybudování odvodňovacího nerezového systému. Dopravní podnik dále provedl výměnu kamenných obkladů pilířů a stěn na nástupišti. Bylo vybudováno nové osvětlení stanice včetně jeho řídicího systému, staniční rozhlas, systémy počítání cestujících nebo majáčky pro nevidomé.

„Jsem rád, že se DPP daří plnit plán rekonstrukcí stanic metra. Pokračujeme v pracích ve stanici Muzeum A dle stanoveného harmonogramu, rekonstrukce této stanice by měla být celkově dokončena v září 2018,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP s tím, že DPP počítá s celkovými investičními náklady na tuto rekonstrukci ve výši 120 mil. Kč.

Harmonogram prací je rozdělen do jednotlivých etap. Od 12. 12. 2017 do 2. 1. 2018 budou veškeré práce ve stanici přerušeny a obě koleje budou v provozu pro cestující bez omezení. Po dobu této přestávky bude ve stanici zřízen pouze menší zábor pro zařízení stavby.

Od 3. 1. 2018 do 20. 5. 2018 bude realizována 2. etapa výstavby, spočívající v rekonstrukci nástupiště u 2. koleje. Pro tuto část rekonstrukce bude uzavřeno nástupiště u 2. koleje a vlaky ve směru Nemocnice Motol budou stanicí pouze projíždět. V této etapě budou provedeny zejména sanační a injektážní práce na ostění, rekonstrukce odvodňovacího systému a obnova obkladů a podhledů na nástupišti. Zároveň bude zrekonstruováno osvětlení a slaboproudé rozvody na nástupišti.

Poté bude následovat 3. etapa, která proběhne za provozu obou kolejí, a to v termínu 21. 5. 2018 až 24. 8. 2018. Tato etapa bude věnována pracím ve středním staničním tunelu, přičemž práce budou probíhat pouze v noční přepravní výluce a nebudou znamenat výrazné omezení komfortu pro cestující.

Během 2. a 3. etapy však bude stanice Muzeum A po 4 víkendy úplně vyloučena pro provoz s cestujícími. V těchto víkendových výlukách budou vlaky v obou směrech stanicí pouze projíždět. Tyto termíny budou stanoveny v závislosti na koordinaci s dalšími plánovanými stavebními akcemi v pražském metru a DPP o nich bude včas informovat. Po celou dobu výstavby probíhají zároveň práce v neveřejné části stanice, kde dochází k rekonstrukcím čerpacích stanic, vzduchotechnických zařízení, silnoproudých a slaboproudých prvků.

Závěrečná 4. etapa je určena pro dokončovací práce, které nebudou mít vliv na cestující. Tato 4. etapa bude probíhat v termínu 25. 8. 2018 až 28. 9. 2018.

Dopravní opatření

Z důvodu opravy části nástupiště ve stanici Muzeum na lince A bude od středy 3. ledna 2018 na zhruba pět měsíců uzavřeno nástupiště pro směr Nemocnice Motol.

„Pro jízdu do stanice Muzeum ve směru od Depa Hostivař bude třeba dojet až do stanice Můstek a následně přestoupit na vlak v opačném směru. K odjezdu ze stanice Muzeum směrem do stanice Nemocnice Motol lze využít vlak směr Depo Hostivař a ve stanici Náměstí Míru přestoupit do vlaku na opačné straně nástupiště,“ říká Ladislav Urbánek, dopravní ředitel DPP.

Cestující mohou využít i alternativní trasy povrchovou dopravou i díky pomoci vyhledávače spojení (dostupného na http://spojeni.dpp.cz).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.