Zrekonstruovaná stanice metra Jinonice se rozpadá

Pražská stanice metra Jinonice prošla v tomto roce několikaměsíční rekonstrukcí. Jenže uplynuly čtyři měsíce a stanice se rozpadá. Dokládají to fotografie čtenáře Květoslava Podhrádeckého, který na stav stanice upozornil dopravní magazín MHD86.cz.

Rozpadající se Jinonice. Slepené obklady. Foto: Květoslav Podhrádecký

„Kobercovka“ podrží i stanici metra. Foto: Květoslav Podhrádecký

V části stanice obložení popadalo, či bylo z bezpečnostních důvodů sundáno, jinde obložení drží „izolepy“, „kobercovky“. Sloupy stanic fixované „izolepou“ působí, jako zabalené vánoční dárky chlapskou rukou v duchu „izolepa vše jistí“. Po důkladném prozkoumání je patrné, že do stanice i prosakuje voda. Přitom zmíněná rekonstrukce stanice byla provedena z důvodů průsaků podzemní vody.

Slavnostní otevření zrekonstruované stanice metra B – Jinonice. Pilíře nástupiště a stěny jsou obloženy unikátními skleněnými obklady od sochaře Františka Víznera. Foto: DPP – Petr Hejna

Slavnostní otevření zrekonstruované stanice metra B – Jinonice. Pilíře nástupiště a stěny jsou obloženy unikátními skleněnými obklady od sochaře Františka Víznera. Foto: DPP – Petr Hejna

Podle sdělení tiskové mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Anety Řehkové podnik situaci řeší. Zhotovitel keramických obkladů SMP provádí opravy v rámci reklamace.

„Soudržnost keramických obkladů s podkladem je nižší než by měla být. Většina stanice je již přelepena a část mezi pilíři stanice ve střední lodi bude finalizována do konce roku. Co se týče propojovacích chodeb, je nutné dovézt z Itálie nový obklad, čekáme na dodávku obkladů od výrobce,“ sděluje Aneta Řehková (DPP).

Doufejme, že kvalita rekonstrukce stanic Skalka a Náměstí Republiky bude lepší. 

Zatékající voda ve stanici Jinonice. Foto: Květoslav Podhrádecký

Rozpadající se Jinonice. Foto: Květoslav Podhrádecký

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.