Pražská MHD bude jezdit omezeně až do 12. ledna 2018

Organizátor pražské MHD, společnost Ropid, informuje cestující ve svém Informačním zpravodaji č. 24, že provoz městské dopravy bude omezen až do 12. 1. 2018. Tramvaje, autobusy a metro budou mít prázdniny, ač Pražané musí do svých zaměstnání a škol. Nový rok oslavila Praha oslaví zhoršením služeb MHD.

Důvodem jsou uváděny zkoušky na vysokých školách a nižší počet turistů. Jak moc ovlivní nižší počet turistů a vysokoškoláků přepravní poptávku např. na sídlištích Prosek, Bohnice, Petrovice, Řepy lze jen spekulovat.

Dále Ropid dodává, že důvodem není nedostatek finanční prostředků, ale nedostatek řidičů. Jenže nedostatek řidičů přímo souvisí s nedostatkem finančních prostředků pro navýšení mezd řidičům. V současné době, kdy je nízká nezaměstnanost je vyšší plat největší motivací ke změně zaměstnání.

Zajímavostí je také skutečnost, že omezené jsou jen linky městské dopravy, ale příměstské linky omezené nejsou. Ale pravda, férovější je přístup k Pražanům, kde se škrtly spoje oficiálně, než přístup k dojíždějícím Středočechům, kterým se slibuje zachování plného provozu, jenže dopravci nakonec některé spoje vůbec nevypraví.


Zpráva Ropidu: Prázdninové omezení počátkem ledna 2018

Z důvodu obecného poklesu poptávky po cestování počátkem roku (zkouškové období na vysokých školách, obecně nižší poptávka po cestování v zimním období, nižší počet turistů) a také z důvodu nutnosti vytvoření rezervy ve fondu pracovní doby řidičů pro celý rok 2018, bude v prvních dvou lednových týdnech roku 2018, konkrétně od 3. 1. 2018 do 12. 1 2018, pokračovat  na linkách PID v Praze (metro, tramvaje a část autobusových linek) provoz podle jízdních řádů pro pracovní den – prázdniny. Školní linky, železnice i příměstské autobusové linky PID budou v provozu bez omezení. Plný rozsah provozu PID v pracovní dny bude obnoven opět od pondělí 15. 1. 2018.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.