Hodnotící komisi se podařilo najít důvod, proč vyřadit IVECO z dodávky nových autobusů pro Prahu

Koncem ledna upozornil deník Zdopravy.cz na nečekaný zvrat v soutěži na dodávku 300 standardních autobusů pro pražský dopravní podnik. Ze soutěže bylo vyřazeno Iveco, které dalo nejnižší cenovou nabídku. Dražší byl SOR a nejdražší Solaris.


Popravdě, většinu lidí tento výsledek moc nepřekvapil. Naopak by bylo překvapující, kdyby pražský dopravní podnik nakoupil jiné autobusy než SOR. Ten do Prahy dodal už stovky autobusů a vyhrál i poslední výběrové řízení na kloubové a částečně nízkopodlažní autobusy.

Úsměvně působí důvod, pro který bylo Iveco ze soutěže vyřazeno. Po několika měsících usilovné práce se podařilo najít hodnotící komisi chybu. Jak uvádí deník Zdopravy.cz, jednalo se o zobrazovač času a tarifního pásma, které nebylo v čase podání certifikováno.



Celé to připomíná policejní kontrolu, když vás zastaví policista a hledá důvod, proč vám udělit pokutu. Když zjistí, že na lékárničku vás nedostane, protože jí máte kompletní a ani není prošlá, policista se vás zeptá na náhradní žárovky. Předložíte od každého typu jednu náhradní žárovku, načež policista chce vidět náhradní pojistky. A protože jedna pojistka vám bude chybět, pokuta je na světě. Nesplnili jste podmínky povinné výbavy. Podobně nesplnilo IVECO zadávací podmínky, avšak v minulosti to problém nebyl.

Za zmínku stojí také fakt, že hodnotící komise se v loňském roce měnila z důvodu rezignace některých členů.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.