Miskolc zabodoval s „Vánoční tramvají“

Na stránkách dopravního magazínu MHD86.cz probíhala od prosince 2017 anketa o nejhezčí “Vánoční tramvaj”. Do ankety se zapojilo neuvěřitelných 18 070 čtenářů, což předčilo veškerá očekávání. Absolutním vítězem ankety se stal maďarský Miskolc. Vánočně vyzdobená tramvaj KT8D5 získala 14 464 hlasů.


Velký souboj se odehrával mezi druhým až pátým místem. Pomyslné medailové příčky nakonec obsadila další maďarská města. Stříbrné místo vybojoval Debrecen (1 339 hlasů) a bronzové náleží Budapešti (1 319 hlasů). Rozdíl mezi druhým a třetím místem činí pouhých 20 hlasů. V těsném závěsu na 4. místě skončila polská Poznań (1 290 hlasů) a pětici uzavírá slovenská Bratislava (1 232 hlasů). Rozdíl mezi druhým a pátým místem byla stovka hlasů.

S větším odstupem skončila na 6. místě “vánoční té trojka”, která jezdila v Brně. Sedmé místo uhájila rakouská Vídeň a na osmém místě s 447 hlasy skončila vánočně vyzdobená tramvaj Škoda 15T jezdící v ulicích Prahy.


Jak anketa vznikala

V posledních letech se především ve Střední Evropě rozšiřuje trend vánočně vyzdobených tramvají. Proto vznikla jedinečná anketa, ve které čtenáři vybírali, které město má nejkrásnější “Vánoční tramvaj”.

Před zahájením ankety mohli čtenáři zasílat své nominanty. Aby se nezapomnělo na žádnou ozdobenou tramvaj, proběhla kontrola internetových stránek všech dopravních podniků provozující tramvaje v Střední Evropě. Opomněny nebyly ani jejich profily na Facebooku a Instagramu.

Jelikož při hlasování o nejhezčí Vánoční tramvaj mohla sehrát roli i samotná fotografie, pro objektivitu byly použity vždy fotografie, kterými tramvaj prezentují jednotlivé dopravní podniky. Každý čtenář mohl hlasovat pro tři tramvaje. Celkem bylo do ankety zařazeno sedmnáct tramvají.

Vyšlo v časopise Městská doprava, 1/2018

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.