Olomoucí začne jezdit nová tramvajová linka s označením U

Tramvajová linka s označením „U“ začne v Olomouci jezdit na trase Neředín – Nová Ulice. Na základě rozhodnutí radních města Olomouce pošle dopravní podnik tramvaje na tuto trasu ve zkušebním provozu od letošního 1. května. Pokud se nová linka osvědčí, bude od prosince 2018 začleněna do běžných jízdních řádů olomoucké MHD.


„O zavedení linky na trase z konečné zastávky v Neředíně na konečnou zastávku Nová Ulice, která pro cestující znamená komfort bez nutnosti přesedání, jsme rozhodli na základě podnětů cestujících. Tramvaje na nové lince začnou mezi těmito dvěma městskými částmi jezdit od 1. května a budou mít místo čísla označení U, protože trasa v mapě městské hromadné dopravy toto písmeno skutečně kopíruje,“ objasnil primátor Antonín Staněk.

Linka, která trasu obslouží za 19 minut, bude jezdit v pracovní dny v intervalu jedenkrát za hodinu od 7:00 hodin do 17:30. „Zkušební provoz nové linky bude následně vyhodnocen, a to v rámci každoročně zpracovávané Aktualizace dopravního modelu, kterou zajišťujeme prostřednictvím odboru koncepce a rozvoje magistrátu,,“ vysvětlil primátor Staněk. „Pokud se linka osvědčí, bude do jízdních řádů zařazena k celostátnímu termínu změn jízdních řádů, tedy od 9. prosince 2018,“ dodal.


První vyhodnocení efektivnosti provozu nové linky U proběhne už koncem měsíce května. Na trase proběhne nejen sčítání cestujících ve voze, ale i směrový dotazníkový průzkum ke zjištění objemu přepravy mezi oběma městskými částmi. Další důležitá data přinesou i profilové průzkumy na tramvajových zastávkách Hlavní nádraží, U Mořice, Palackého, Okresní Soud. Na základě nich pak dojde k celkovému vyhodnocení efektivnosti v návaznosti na ostatní linky tramvajové dopravy ve městě.

Do této doby byly tramvaje na lince U mezi konečnou zastávkou v Neředíně a konečnou zastávkou Nová Ulice nasazovány do provozu pouze v případě nutných výluk v tramvajovém provozu.

TZ: město Olomouc

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.