Praha koupí za 49 milionů pozemky na Černém Mostě pro stavbu parkoviště P+R

Pražský magistrát koupí na Černém Mostě pozemky od společnosti Metro Properties, která tu provozuje hypermarket Makro. Za parcely zaplatí 49,3 milionů korun bez DPH. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Na volných pozemcích podél Chlumecké ulice má v budoucnu vyrůst záchytné parkoviště P+R (park and ride). Praha má s počtem míst na P+R dlouhodobě problém. Na Černém Mostě již dvě záchytná parkoviště fungují.


“Makro se s námi dohodlo o odprodeji pozemků. Od příštího roku se tam začne stavět,” řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který zastupitelům materiál k projednání předložil.

Na pozemcích má vzniknou vícepodlažní parkovací dům označený jako Černý Most III s celkem 880 parkovacími místy. Na výstavbu chce město získat až 324 milionů korun z evropských dotací. Na stavbu již bylo vydáno územní rozhodnutí o umístění stavby a zpracována dokumentace pro vydání stavebního povolení. Řízení o jeho vydání již úředníci zahájili.



Záchytná parkoviště jsou na více než desítce míst především v blízkosti nádraží a stanic metra. Jejich kapacita 3000 míst, což potřebám řidičů nestačí. Praha loni v říjnu otevřela tři P+R na Kotlářce, v Písnici a u Švehlovy ulice s celkovou kapacitou 530 míst. Parkoviště původně sloužila jako odtahová. Jsou bezobslužná a zdarma. Oproti jiným P+R, která jsou u stanic metra či vlaku, jsou tato tři u zastávek tramvají a autobusů hromadné dopravy.

Zdroj: TZ Praha

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.