Olomouc má dvě nové tramvaje

Na základě plánu na obnovu vozového parku tramvají byly během úterního dopoledne do Dopravního podniku města Olomouce, a.s. dodány dvě nové modernizované tramvaje Vario LF (LF = Low Floor = anglicky nízká podlaha).


Tramvaje typu Varia LF vycházejí z tramvají T3, jsou však nízkopodlažní. Varia mají otočné podvozky, což umožňuje rychlejší a plynulejší průjezd oblouky, které se nachází v centru města. Jako jediný náš typ nízkopodlažní tramvaje je možné Varia, právě díky otočným podvozkům, nasazovat na linky jedoucí přes historické jádro města.


Se stejnými typy tramvají Vario LF se mohou cestující již běžně v Olomouci svézt, rozdíl mezi nimi je pouze v plošině pro invalidy, která je v nových vozech výklopná na rozdíl od dřívějších typů vozů, ve kterých je plošina výsuvná. Nové tramvaje cestující poznají také podle designu interiéru, kde jsou nalepeny tapety s motivem panoramatu města Olomouce. Interiéry jsou zároveň ošetřeny speciální nanotechnologií, která má za cíl minimalizovat pachy a bakterie ve voze. Nákup těchto tramvají je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím programu ITI Olomoucké aglomerace.
Do provozu budou zařazeny po provedení technicko-bezpečnostní zkoušky a předání průkazů způsobilosti dodavatelem. Předpokládáme, že vyjedou poslední týden v červnu. Budou mít evidenční čísla 246 a 247.
Další tramvaje, zbrusu nové, by pak do Olomouce měly dorazit na podzim. Bude jich osm a budou zcela nízkopodlažní. Tři budou umožňovat oboustranné odbavování cestujících.
Zároveň byly odvezeny tramvajové vozy T3 s ev. č. 136 a 143. Servisní vůz s evidenčním číslem 136 byl prodán soukromé osobě a odvezen do Čech. O druhý vůz nebyl zájem, z tohoto důvodu byl odvezen do kovošrotu.

Zdroj: TZ DPMO

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.