Brutální rvačka v pražském metru. Co dělal dozorčí?

Před měsícem, 12. května, došlo ve stanici metra Bořislavka k brutální rvačce mezi cestujícími. K incidentu došlo kolem deváté hodiny večerní přímo na nástupišti. Jaké kroky podnikl dozorčí stanice?


To je otázka, která byla 7. 6. 2018 oficiálně zaslána na pražský dopravní podnik. Dodnes bez odpovědi, což transparentnosti moc nepřidává. Nikdo neříká, že zrovna v tento okamžik dozorčí ve své kukani v metru spal, mohl být na procházce, resp. obchůzce stanice, nebo vykonávat jinou ze svých náročných činností.

Faktem ovšem zůstává, že pražské metro je prošpikováno stovkami bezpečnostních kamer. V každé stanici sedí minimálně jeden dozorčí, který mj. sleduje dění ve stanici skrze obrazovky. Přesto brutální rvačka, která trvala téměř dvě minuty na peróně pod bezpečnostními kamerami zůstala podle záznamu bez povšimnutí.

S ohledem na bezpečnost cestujících v pražském metru by bylo zajímavé vědět, zda dozorčí stanice si rvačky všiml a minimálně urychleně kontaktoval Policii ČR a nebo o ničem nevěděl.

Ono totiž nejde jen o zmíněnou rvačku. Vyvstává otázka, zda by si dozorčí všiml např. pádu cestujícího do kolejiště a dokázal by včas podniknout kroky k zastavení vlaku. A to i v případě, kdy čas do příjezdu soupravy by se počítal na minuty, nikoliv sekundy.

Tématu se věnuje také Dopravní podcast:

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.