Mezi novinkami Czechbusu se představí kloubový SOR NS 18

I přes to, že prázdniny jsou v plném proudu, nijak to nezpomaluje přípravy listopadového veletrhu CZECHBUS 2018. Ve výstavních rastrech neustále zaznamenávají pořadatelé zajímavý nárůst. Připomeňme například, že po řadě let se opětovně setkáme v Pravém křídle Průmyslového paláce se španělskou značkou busů BEULAS, kterou představí společnost SolBus z Prahy. Pokud jde o autobusy, pak je reálné, že přibudou ještě další značky, jednání zatím probíhají. Ovšem již je několik jistot – českou výstavní premiéru připravuje VOLVO, které vystaví úplně nový coach. A dokonce se světovou premiérou přichází SOR Libchavy – ukáže nový typ městského autobusu SOR NS 18 – diesel.


Jedná se o celonízkopodlažní kloubový autobus určený pro hromadnou přepravu osob v městském provozu. Při jeho konstrukci bylo využito nejnovějších technologií a materiálů s důrazem na zvýšení komfortu řidiče i cestujících.

Ovšem i mezi vystavovateli z doprovodných oborů se objevují mnohé zajímavosti – po roční přestávce nás s novinkami seznámí francouzská společnost TELMA s elektromagnetickým retardérem chlazeným vzduchem, po loňské premiéře se opět na veletrhu představí jeden ze světových lídrů v oboru technických textilií, švýcarská společnost LANTAL Textiles AG. A plejádu výrobců sedaček, a to nejen pro autobusy, ale i jiné prostředky hromadné dopravy, doplní premiérově polská společnost DAMIRO. Na větší ploše a s exkluzivní expozicí přijde na veletrh tradiční vystavovatel, společnost WINKLER, premiéra čeká českou společnost MASTER IT z oblasti IT technologií, stejně jako čínský STREAMAX.


Zajímavě se vyvíjí partnerství a odborná spolupráce. Tradiční záštity veletrhu poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz průmyslu a dopravy ČR a také, na doporučení své Komise pro dopravu, Rada Asociace krajů ČR. Generálním partnerem pro letošní ročník se stává Dopravní podnik hl. m. Prahy. Také díky tomu se bude letošní společenské setkání vystavovatelů spolu s vyhlášením nejlepších expozic konat v netradičních prostorách Muzea MHD ve Střešovicích. Odborným partnerem je tradičně Sdružení dopravních podniků ČR.

A také soutěž o nejlepší expozici ARRIVA GRAND PRIX CZECHBUS má svého partnera, jak vidno, opětovně je jím společnost ARRIVA Transport Česká republika.


Pokud jde o doprovodné programy, potvrzeny jsou tradiční konference: Veřejná doprava „on line“, kterou připravuje Sdružení pro dopravní telematiku, Elektrické autobusy pro město VII, jíž připravuje Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services a také tradiční Setkání mistrů renovací – pořádá INCHEBA EXPO Praha ve spolupráci se Sdružením dopravních podniků ČR.

Novinky pravidelně na www.czechbus.eu a www.MHD86.cz

Zdroj: TZ Czechbus

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.