V pražských vozovnách stojí odstavené tramvaje Škoda za téměř 5,5 miliard korun

Pražský dopravní podnik se dlouhodobě potýká s velkým počtem odstavených „nových“ tramvají Škoda 14T a 15T. V lednu 2018 řešil problém s odstavenými tramvajemi dokonce Výbor pro dopravu ZHMP. Jak se situace změnila za 7 měsíců? Moc ne.


Na začátku roku bylo podle vyjádření dopravního podniku odstaveno 37 tramvají Škoda 14T a 53 nejmodernějších tramvají Škoda 15T. V srpnu se situace mírně zlepšila u flotily tramvají Škoda 14T. Těch je v současné době odstaveno „jen“ 32. Oproti tomu u tramvají Škoda 15T se situace nelepší a aktuálně je odstaveno 52 vozů.


A jaké jsou důvody a proč tramvaje nejezdí s cestujícími? Tisková mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková zaslala dopravnímu magazínu MHD86.cz aktuální počty a důvody odstavených vozů:

Odstavené tramvaje Škoda 14T

  • 2 vozy – Finální oživení ve vozovně
  • 2 vozy – Oživování v Opravně tramvají
  • 6 vozů – Probíhající opravy
  • 22 vozů – odstaveno a čekají na opravu s předpokladem dokončení v příštím roce
  • (24 vozů – vráceno do provozu po opravě)

Tramvaj Škoda 14T

Odstavené tramvaje Škoda 15T

  • 23 vozů – prohlídka pravidelné údržby
  • 20 vozů – postupná výměna kol
  • 9 vozy – velké nehody

První série pražských tramvají Škoda 15T

U tramvají Škoda 14T byly v minulosti zjištěny technické problémy a proto nyní procházejí vozy postupnými rekonstrukcemi. Jenže jak je možné, že je odstaveno 52 tramvají Škoda 15T? Z toho dvacítka procházejí „jen“ pravidelnou a plánovanou údržbou a další dvacítka čeká na výměnu kol. V praxi to znamená, že je odstavená téměř každá 5. tramvaj Škoda 15T (resp. odstaveno je 22 % tramvají 15T).

Pokud to přepočteme na peníze, tak ve vozovnách jsou odstaveny a nevyužívány tramvaje za téměř 5,5 miliard korun. Neskutečné. (K výpočtu: 32x 57 000 000 Kč za tramvaj Škoda 14T, 52x 70 000 000 Kč za tramvaj Škoda 15T).

Brno s tramvajemi Škoda problémy nemá

Jak to vypadá v jiných městech? Tramvaje Škoda nakoupil v minulosti například brněnský dopravní podnik. Kolik jich je v Brně odstavených? Na to odpověděla tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová: „Dopravní podnik města Brna má dohromady 49 vozů Škoda 13T. Dva jsou aktuálně mimo provoz, a to s ohledem na probíhající opravy.“

Vlastní názor na množství odstavených tramvají v Praze nechť si udělá každý čtenář.

Škoda 13T v Brně

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.