Pozvánka: 70 let trolejbusů v Jihlavě (22.9.2018)

Provoz trolejbusové dopravy byl v Jihlavě zahájen v prosinci 1948. V letošním roce si tedy Jihlava připomíná 70. výročí provozu trolejbusů v Jihlavě. Statutární město Jihlava ve spolupráci s Dopravním podnikem města Jihlavy, a.s. při této příležitosti připravily na 22. září 2018 pro obyvatele i návštěvníky Jihlavy několik akcí, které toto významné jubileum připomenou.

Hlavní akcí jsou prezentační jízdy pro veřejnost historickými i moderními trolejbusy na speciálních okružních linkách. Tyto linky (s čísly 71 – 75 pro historické trolejbusy a 76 pro parciální trolejbus) budou mít výchozí zastávku u Dopravního podniku, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout zázemí jihlavské MHD, současné i historické trolejbusy a autobusy.

Současně na tento den připadá mezinárodní den bez aut a tak bude možné cestovat MHD zdarma, stejně tak jako ve speciálních okružních linkách, kde cestující navíc obdrží pamětní jízdenky. Níže jsou představeny historické trolejbusy (i moderní parciální trolejbus), s kterými se bude možné na speciálních linkách svézt. Historické trolejbusy se budou na speciálních linkách střídat.

V rámci dne otevřených dveří uvidíte:

  • Přehlídku všech v současnosti provozovaných typů trolejbusů

  • Přehlídku všech v současnosti provozovaných typů autobusů

  • Přehlídku technologických vozidel DP Jihlava, a.s.

  • Celé zázemí provozu MHD

  • Výstavu historických trolejbusů a autobusů ze sbírek Občanského sdružení za záchranu Historických trolejbusů a autobusů, z .s. (autobusy Karosa ŠL 11, Karosa ŠD 11, Karosa B 732, Karosa B 741, Karosa C 734, IKARUS 280 a trolejbusy ŠKODA 14 Tr, Škoda 15 Tr )

  • Výstavu fotografií z historie provozu trolejbusů

  • Schémata s vývojem linkového vedení trolejbusů

  • Výstavu prvků trolejového vedení

  • Dále bude možnost zakoupit si novou publikaci vydanou statutárním městem Jihlava k 70. výročí trolejbusové dopravy ve městě a publikaci ke 100 letům MHD z roku 2009

V rámci doprovodného programu bude ve dnech 20. a 21. září na Masarykově náměstí vystaven historický
kloubový trolejbus ŠKODA 15 Tr ze sbírek Občanského sdružení za záchranu historických trolejbusů a
autobusů, z.s. Trolejbus bude sloužit jako upoutávka na sobotní oslavy a zároveň na něm bude
prezentována historie trolejbusové dopravy v Jihlavě (mj. historické fotografie a vývoj linkového vedení).
Později doplníme další doprovodné akce.

Zdroj: DPMJ

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.