Jízdné zdarma? Zoufalý slib sociální demokracie

Jízdné zadarmo je zoufalým slibem sociální demokracie, která je na hraně volitelnosti. Možná by slib zafungoval v chudších a méně vzdělaných regionech republiky, ale nikoliv Praze, kde lidé vnímají, že už dnes je městská doprava velmi levná (10 korun denně při celoročním kupónu, nehledě na další zvýhodněné ceny na pro studenty a seniory).


Z diskusí na internetu je zřejmé, že Pražané si uvědomují, že nic není zadarmo. Vědí, že případnou MHD zdarma budou muset zaplatit z daní a dalších poplatků. Navíc zmíněná sleva deset korun nebude hrát roli v tom, zda někdo pojede autem či tramvají, jelikož už dnes vychází cestování autem několikanásobně dráž.

Pro lidi, kteří jezdí autem není už rozhodující cena MHD. Rozhodující je kvalita nabízené služby, komfort a rychlost. A v těchto ohledech vyhrává často auto i za cenu, že je cesta autem pro člověka dražší.

Je zapotřebí peníze investovat do staveb nových tras metra a tramvají. Ty můžou zvýšit průměrnou cestovní rychlost při cestování městskou dopravou i dalších částech Prahy. Promrhat naše peníze v jízdném zdarma je velmi „drahý slib/legrace“.

Také je dobré si uvědomit, že věcí a služeb, které jsou zdarma si lidé méně váží a bývají náchylnější k vandalismu a nepořádku.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.