Listopadový Czechbus chystá řadu autobusových novinek

Od úterý 20. listopadu do čtvrtka 22. listopadu ovládne vnitřní i venkovní prostory Výstaviště v Praze – Holešovicích tradiční veletrh autobusů, hromadné dopravy, garážové a servisní techniky CZECHBUS.

Dvacet značek autobusů, tři konference, semináře, jednání Komise pro dopravu Asociace krajů ČR, Divize finalistů AutoSAP a Odborné sekce osobní dopravy ČESMAD Bohemia, soutěž o nejlepší expozici ARRIVA GRAND PRIX.


Dá se říci, že na každém stánku bude nějaká větší či menší novinka. Například SOR Libchavy přijde dokonce se světovou premiérou – představí nový typ městského autobusu SOR NS 18 – diesel, nízkopodlažní kloubový autobus. Značka VOLVO přiveze úplně nový coach, obdobně jako VDL BUS & Coach nabídne novou generaci autokarů FUTURA. Po roční pauze se na veletrh zase velkou expozicí vrací polský SOLARIS, po šesti letech dokonce španělský BEULAS a úplně nově ukrajinský ETALON kooperující se značkou DAF. Se světovou premiérou ale přichází i polský INTAP – budou to hned dvě nové sedačky do autobusů.

Na veletrhu budou k vidění minimálně (další ještě jsou v jednání) tyto značky autobusů: SOLARIS, SOR, SCANIA, VDL Bus & Coach, IVECO Bus, MAN Truck & Bus, MERCEDES, SETRA, VOLVO, BEULAS, MERCUS Bus, ETALON, ŠKODA Electric, TURANCAR – ISUZU, ROŠERO-P, KHMC, Dekstra Bus, BUSPLAN, Sprint Car Bus.


Na velké ploše v závěru Levého křídla připravuje tradiční velkolepou prezentaci RTO klub a navíc zde bude k vidění i unikátní Š 706 RTTN a návěs NO 80, vyrobený jako jediný prototyp a také historický motor a převodovka – to vše v expozici ČSAP – Alois Koutek.

Poslední den konferencí, čtvrtek, bude patřit právě veteránům – uskuteční se vždy hodně očekávané Setkání mistrů renovací, připravované ve spolupráci se Sdružením dopravních podniků ČR.

První den veletrhu zaplní Konferenční sál akce připravená Sdružením pro dopravní telematiku – Veřejná doprava „on line“. A hned ve středu na ni naváže Konference Elektrické autobusy pro město VII, pořádaná konzultační firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR. Ve Střední hale bude však k dispozici i seminární sál, kde program chystá například Centrum služeb pro silniční dopravu, ROPID, ARRIVA Transport, lákavé doprovodné programy představí i další vystavovatelé – první bude věnován využití technologie 3D tisku pro výrobce autobusů i pro jejich provozovatele, druhý pak dotacím a všemu s tím souvisejícím pro oblast hromadné dopravy osob.

Zdroj: TZ Czechbus

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.