Změny linek na Mělnicku. Autobusy pojedou nově k nádraží

Na základě požadavku města Mělník probíhá v současné době příprava zavedení obsluhy lokality Na Brabčově a zavedení autobusové dopravy na vlakové nádraží.

Linka 474 bude ve směru od Kokořína, respektive od Dobřeně, odkloněna ze zastávky Slovany na Brabačov. Ve zbylém úseku do Byšic jí nahradí nová linka 747. V této lokalitě proběhla v minulých letech masivní výstavba rodinných domů, přestože zde je velká poptávka, nebyla sem zavedena žádná linka. V současné době je to z této lokality na zastávku autobusu průměrně 800 metrů.

Linka 747 svou trasu začne na vlakovém nádraží a dále pojede přes zastávky Autobusové stanoviště, Koupaliště, Zádušní, Poliklinika, Cukrovar a dále po trase linky 474 do Byšic. Linka zajistí dlouho poptávané spojení autobusové a vlakové dopravy. Pojede jednou za dvě hodiny s tím, že bude proložena s linkou 474, čímž dojde k posílení centra, a zároveň na nádraží budou zajištěny návaznosti na přímé vlaky do Prahy nebo z Prahy s desetiminutovou rezervou na přestup.

Pro provoz linek bude nutné zřídit dvě nové zastávky. Podle vedení města v lokalitě Na Brabčově problém nenastane, neboť tam jsou chodníky a stačí upravit dopravní značení a zastávku osadit sloupkem. O něco těžší to bude u vlakového nádraží, kde bude muset být vybudován záliv, neboť autobusu zatížení komunikace nedovoluje zastavit a odbavit cestující u chodníku.

Město původně plánovalo termín změn na 15. 12. 2018, kdy proběhne celostátní změna JŘ na rok 2019, ale v úterý večer ROPID oznámil na svém facebookovém profilu: „S ohledem na nutnost projednání s obcemi a dopravcem ČSAD Střední Čechy, kolaudace zastávek či licenčního řízení, je prozatím termín realizace neznámý, s předpokladem v 1. čtvrtletí 2019.“

Vojtěch Jánský

bývalý redaktor dopravního magazínu MHD86.cz