Provoz pražské MHD bude o adventních víkendech posílen jen symbolicky

V Praze bývalo zvykem, že v předvánoční době v průběhu adventních víkendu byl posílen provoz městské hromadné dopravy. Důvodem byl zvýšený počet cestujících Pražanů do centra metropole a do oblastí nákupních center. V letošním roce je posílení provozu spíše jen symbolické.


Ač tisková zpráva Ropidu uvádí: „Každým rokem v období adventu systém Pražské integrované dopravy přepraví vyšší počet cestujících než v průběhu ostatních měsíců. Jedná se především o soboty a neděle, kdy je veřejná doprava zatížena nově cestujícími, kteří přijedou do Prahy nakupovat vánoční dárky, případně navštíví celosvětově známé a oblíbené pražské vánoční trhy. Prosincové víkendy patří k nejvíce zatíženým sobotám a nedělím v průběhu celého roku,“ prakticky dojde letos k posílení provozu jen na trasách metra A a B.

O víkendech bude zkrácen interval na lince A ze 7,5 minut na 5 minut a na lince B ze 6 na 5 minut. Interval na lince C zůstává nezměněn. Ropid to vysvětluje tím, že interval na „céčku“ byl už v minulosti zkrácen o víkendu na 5 minut, jenže to naráží na zmíněný fakt, který zdůrazňuje Ropid i v tiskové zprávě, že víkendy před Vánocemi jsou daleko více vytížené, než víkendy během celého roku. Proto by bylo na místě posílit i provoz na lince C.

Posílení se letos nedočkají ani tramvajové linky. V minulosti se sice podařilo vymýtit víkendový nešvar sólo tramvají, ale ke snížení intervalu nedojde. Lidé si musí o adventním víkendu na tramvaj počkat 15 minut.

Z autobusových linek se dočkají drobného posílení jen linky 188 a 207, na které budou nasazeny kloubové vozy. Upraven bude jízdní řád linky 119, ale to jen z důvodu návaznosti na metro u této letištní linky.

Souhrn úprav provozu PID během adventních víkendů v roce 2018:

• metro linka A: zkrácení intervalu ze 7,5 na 5 minut v sobotu cca od 9:00 do 20:00 a v neděli cca od 14:00 do 20:00

• metro linka B: zkrácení intervalu z 6 na 5 minut v sobotu cca od 9:00 do 20:00 a v neděli cca od 14:00 do 20:00

• autobusová linka 119: zkrácení intervalu na 5 minut o víkendech dle linky metra A

• autobusové linky 188 a 207: nasazeny kloubové autobusy v sobotu a v neděli

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.