Nový elektrobus Škoda 29BB představen na Czechbusu

Společnost Škoda Electric v rámci veletrhu CZECHBUS 2018 představila nový elektrobus Škoda 29BB. Vozy tohoto typu již od začátku listopadu slouží cestujícím v Českých Budějovicích. Škoda pro jihočeskou metropoli dodala celkem jedenáct elektrobusů, které jsou se svými necelými devíti metry nejkratšími vozidly, které kdy plzeňská společnost vyrobila.


Vývoji  životnímu prostředí šetrných  prostředků městské hromadné dopravy se Škoda Electric věnuje dlouhodobě. Zájem o elektrobusy na trhu roste, neboť přínos elektromobility pro města je jednoznačně pozitivní. Ekologické elektrobusy jsou velký trendem v oblasti veřejné dopravy, jsou tiché, v místě provozu bez emisí,“ sděluje ředitel Obchodu Škody Electric Karel Majer s tím, že za poslední roky představila hned několik nových typů elektrobusů.

Škodovácké elektrobusy, jejichž zástupce si mohou od 20. do 22. listopadu prohlédnout návštěvníci veletrhu CzechBus na pražském holešovickém Výstavišti, již v jihočeské metropoli úspěšně najely první stovky kilometrů ve standardním v běžném provozu s cestujícími. Jedenáct nových ekologických vozidel za zhruba 140 milionů korun má unikátní technické řešení – díky oddělenému galvanickému nabíječi (GIN) je možné jej rychle dobíjet přímo z trolejového vedení. Tím se stává nezávislým na místě nabíjení a nepotřebuje další nabíjecí zařízení. Při stání v dopravní zácpě může například využít čas k efektivnímu nabíjení trakční baterie. Navíc díky speciálním SiC polovodičovým prvkům nabízí také vysokou účinnost.


Elektrobusy mají kapacitu 45 osob, z toho 21 míst je pro sedící,“ říká obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr. Ten připomíná, že souběžně s dodávkou nových elektrobusů Škoda Electric pro jihočeskou metropoli dodává i jedenáct nových velkokapacitních trolejbusů Škoda 27 Tr s novou generací karosérie.

Vedle Českých Budějovic získala Škoda Electric v poslední době hned několik kontraktů na dodávku elektrobusů. Deset vozidel slouží v systému hromadné dopravy v severomoravském Třinci, v tomto případě elektrobusy provozuje společnost Arriva Morava. Jeden pilotní elektrobus dodala Škoda Electric také společnosti ARRIVA Nové Zámky na Slovensko, další budou brzy jezdit v Žilině, ve Zlíně a Trutnově.

Zdroj: TZ Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.