René Vávro: Lidé jsou nadšeni z Vánoční tramvaje v Plzni

Plzeňský dopravní podnik letos poprvé vypravil do ulic „Vánoční tramvaj“. Tramvaj sklízí úspěch nejen mezi cestujícími, ale také ve čtenářské anketě o nejhezčí „Vánoční tramvaj“.

V rozhovoru pro dopravní magazín MHD86.cz prozrazuje René Vávro, tiskový mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků, kde se lidé s tramvají svezou, kolik má vánočních světýlek, či jak byl vybrán typ tramvaje.


Co bylo impulsem k letošní realizaci první vánoční tramvaje v Plzni?

Chtěli jsme, aby i Plzeň měla svoji Vánoční tramvaj a zároveň jsme naším cestujícím chtěli zpříjemnit předvánoční čas.

René Vávro, tiskový mluvčí PMDP

Podle čeho jste vybírali typ vozu pro vánoční tramvaj?

Vybírali jsme výjimečný typ tramvaje, který jezdí pouze v Plzni, a to je Vario LF 2/2 In.

Inspirovali jste se při návrhu Vánočními tramvajemi v jiných městech?

Inspirace z jiných měst byla spíše na úrovni rozhodnutí o její realizaci. Myslíme, že jsme finální vzhled tramvaje pojali jinak než v ostatních českých městech.

Kolik světýlek svítí na tramvaji?

Na tramvaji je k vidění vánoční polep a 26 svítících dekoračních prvků (celkově okolo 2 000 světýlek).

Jak vnímají a hodnotí Plzeňané Vaší vánoční novinku?

Určitě pozitivně. Po představení tramvaje přišlo neskutečně velké množství pozitivních reakcí na sociálních sítích a vedle toho jsme zaznamenali také několik oficiálních pochval. Lidé jsou nadšení ze samotného nápadu Vánoční tramvaje i z jejího provedení. Při cestě MHD často slýcháváme, jak se cestující o Vánoční tramvaji s nadšením baví.

Vánoční tramvaj: Plzeň

Kde mohou zájemci Vánoční tramvaj potkat a do kdy bude jezdit?

Vánoční tramvaj jezdí pravidelně na lince č. 2, která byla vybrána po konzultaci s naším dopravním oddělením. Linku č. 4 by Vánoční tramvaj nemusela zvládat kapacitně a na lince č. 1 evidujeme nejvíce nehod. Zjednodušený jízdní řád mohou zájemci nalézt na našich webových stránkách. Ulicemi Plzně bude tramvaj jezdit do 6. ledna 2019.

> ANKETA: Hlasujte o nejhezčí Vánoční tramvaj 2018 <

Vánoční tramvaj: Plzeň

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.