Městská doprava: Praha má novou vyhlídkovou tramvaj T3 Coupé

Po pražských kolejích jezdí nová a dlouho očekávaná vyhlídková tramvaj T3 Coupé. Tramvaj, která je inspirována legendárními vozy T3, byla zkonstruována v dílnách pražského dopravního podniku ve spolupráci se studiem Anna Marešová designers. „Té trojka“ s evidenčním číslem 5573 má ambice získat si srdce Pražanů obdobně, jako se podařilo v minulostí „Mazačce“, resp. mazací a kropící tramvaji s evidenčním číslem 5572.


T3 Coupé na Pohořelci při první jízdě pro média

První představení pro novináře proběhlo ve středu dopoledne 24. října 2018 ve střešovickém Muzeum MHD s následnou předváděcí jízdou přes Pohořelec do smyčky Dlabačov a zpět. Ve večerních hodinách následoval pro VIP hosty slavnostní křest nové tramvaje ve Stromovce (smyčka Výstaviště Holešovice) za účasti zástupců Dopravního podniku hl. m. Prahy a studia Anna Marešová designers. S tramvají do Stromovky ke speciální refýži přijel Jan Šurovský, vedoucí jednotky Historická vozidla a manažer projektu T3 Coupé. Z vozu vystoupili členové hanspaulské kapely Tata Bojz a přítomným hostům zazpívali stylovou píseň s textem: „Chodím po městě, Míjím tramvaje, Občas nastoupím, Hudbu na hlavě. Desky poslouchám, Ať mě nikdo neruší, Alba přeci jsou, Filmy pro uši.“

T3 Coupé přijíždí do Stromovky na slavnostní křest

Nádherně nasvícená T3 Coupé při jejím křtu

V dalších dnech uspořádal dopravní podnik vyhlídkové jízdy pro veřejnost, na které bylo možné se přihlásit na webu. Následně bude tramvaj T3 Coupé sloužit pro komerční jízdy s tarifem 7 700 Kč/hod. Možnost pronájmu tramvaje mohou využít jednotlivci i firmy, podobně jako v případě historických vozů.

Interiér vozu T3 Coupé

Retrotramvaj a T3 Coupé

T3 Coupé nabízí kapacitu pro 31 cestujících. V první polovině vozu, která je zasklená, se nachází typické skořepinové sedačky. V druhé polovině vozu se nachází lavice podél vozu, které je možné zvednout k bočnici, vytvořit taneční parket a pustit reprodukovanou hudbu z audiosystému, kterým je vůz vybaven . V palubě najdeme také „výčep“, ze kterého je možné čepovat pivo, nebo limo.

Za „Kupátko“ zaslouží dopravní podnik pochvalu a tramvaji přeji mnoho spokojených cestujících.

Vyšle v časopise Městská doprava 5/2018

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.