Historická tramvaj T3SU 7001 vyjela na linku 2

V sobotu a v neděli (2. a 3. 2. 2019) vypravil Dopravní podnik hl. m. Prahy na pravidelné pořadí linky 2 historickou tramvaj ČKD Tatra T3SU s ev. č. 7001. Podobnou akci uspořádal dopravní podnik už první lednový víkend, kdy na linku 2 vypravil historický vůz T1. Obě akce měly za úkol podpořit povědomí o nově zavedené zimní sezóně Muzea MHD ve Střešovicích. O svezení historickou tramvaj byl i tentokrát velký zájem.


Tramvaj T3SU prošla v minulých letech renovací a svou premiéru s veřejností měla právě na lince 2. Vůz reprezentuje provozní stav roku 1985, kdy v Praze probíhala spartakiáda. I proto na střeše tramvaje nalezneme tlampač. Další zajímavostí vozu je uspořádání sedadel, kdy na straně u dveří se sedí po dvou a na protilehlé straně jednotlivě. To má spojitost se zkratkou SU, která znamenala, že tento typ tramvaje byl původně určen pro Sovětský svaz. Těchto tramvají bylo dodáno do Prahy dvacet. Další téměř tři stovky vozů už nesly označení T3SUCS a byly předem upraveny pro provoz v Praze. V nich už se sedačky 2+1 nevyskytovaly.

Tramvaj T3SU s číslem 7001 bude sloužit na retrolince 23 společně vozy T3, T3M a T3SUCS. Ta jezdí z Královky přes Pražský hrad, Malostranské náměstí, Národní třídu, I. P. Pavlova na Zvonařku a jsou na ní vypravovány pouze retrovozy řady T3.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Krapet se nám rozsněžilo..#T3SU #snow #praha #retro #tram

Příspěvek sdílený David Dienstbier (@david_dinzi),


Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.