České dráhy mění názvy jízdenek na tři základní druhy

Přehlednější nabídka jízdních dokladů a rozšíření počtu relací s dynamickým jízdným, to jsou hlavní výhody změn, které od 1. února 2019 zavádějí České dráhy. Reagují tak na poptávku svých zákazníků, kteří si zároveň v rámci rozsáhlého průzkumu vybrali nové názvy jízdenek.


„Flexi, Flexi zvýhodněná a Vázaná, to jsou tři druhy jízdenek, které nahradí naše dosavadní tarifní nabídky. Tyto názvy podle průzkumu nejlépe vystihují jejich parametry. Hlavní motivací změny je zjednodušit systém a usnadnit lidem nákup v daném okamžiku nejlevnější jízdenky,“ připomíná hlavní výhody člen představenstva a náměstek generálního ředitele CD pro obchod Michal Štěpán, a pokračuje: „Nový systém nám zároveň umožňuje mnohem dynamičtěji pracovat s cenami tak, jak je to obvyklé u našich železničních a autobusových konkurentů nebo třeba u leteckých společností.“

Nejlevnější tak budou jízdenky Flexi zvýhodněná a Vázaná v časech nejnižšího zájmu cestujících během týdne, nejdražší ve špičkových časech, zejména v pátek a v neděli, kdy je poptávka největší.

„Právě tyto dvě zvýhodněné jízdenky budou nově k dispozici na většině relací na delší vzdálenosti. Zároveň platí, že zákazníci s některou naší slevovou aplikací na In Kartě a ti, kteří nakupují s předstihem, budou jezdit nejvýhodněji,“ doplňuje Zuzana Čechová, ředitelka odboru cenotvorby a produktové komunikace ČD.

Nové typy jízdenek od 1. února 2019

  • Flexi jízdenka (FJ) – platí v kterémkoliv vlaku v daný den, je maximálně flexibilní, cena je stálá, nemění se v závislosti na čase. Tyto jízdenky se budou jako doposud vydávat ve všech prodejních kanálech.
  • Flexi zvýhodněná jízdenka (FZJ) – platí v kterémkoliv vlaku na dané relaci v daný den, je cenově výhodnější a cena se dynamicky mění podle reálné poptávky do vyčerpání stanoveného počtu jízdenek. Nejdražší je proto ve dnech a časech přepravní špičky. FZJ budou ČD nabízet na většině dálkových relací. Tyto jízdenky se budou vydávat ve všech prodejních kanálech, kromě přenosných pokladen průvodčích ve vlacích. Zahájení prodeje u průvodčích předpokládáme v průběhu roku.
  • Vázaná jízdenka (VJ) se bude vydávat na konkrétní datum a vlak, který je nutný v rámci přepravní trasy (vyhledaného spojení) využít. VJ se budou nabízet na většině relací dálkové dopravy. Výdej bude zatím možný jen na e-shopu (vč. aplikace Můj vlak). Zhruba v polovině roku budou Vázané jízdenky v prodeji už i v pokladnách.

Díky novým jízdenkám bude pro cestující nabídka jízdného srozumitelnější a pro řadu z nich cestování vlakem ČD také výhodnější. A to i proto, že při nákupu jízdenky z bodu, odkud dříve nebyla nabízena žádná zvýhodněná nabídka (Akční jízdenka nebo SuperAkční jízdenka), bude možné zakoupit nové cenově výhodné Vázané a Flexi zvýhodněné jízdenky.

Zdroj: TZ ČD

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.