Brněnská „Zlatá tramvaj“ má své patrony

Už přes rok jezdí ulicemi brněnské metropole „Zlatá tramvaj“, která připomíná letošní 150. výroční provoz městské hromadné dopravy v Brně. Na konci roku 2018 byla tramvaj obohacena o jména patronů jednotlivých sedaček. O speciální tramvaji a dopravním výroční jsme si povídali s Hanou Tomaštíkovou, tiskovou mluvčí Dopravního podniku města Brna.


V Brně jezdí „Zlatá tramvaj“, ve které se cestující dočítají, že jednotlivé sedačky mají své patrony. O jakou se jedná iniciativu? Jak nápad vznikl?

Zlatá tramvaj má upozorňovat na velké výročí 150. let fungování MHD v Brně a chtěli jsme tuto myšlenku ještě rozvinout a nabídnout cestujícím nebo fandům městské hromadné dopravy něco navíc – patronát jedné ze sedaček. Zároveň jsme spojili příjemné s užitečným, kdy peníze budou použity na výrobu a instalaci historického označníku. Na jeho slavnostní odhalení všechny patron pozveme.

Foto: DPMB

Jaký je výtěžek z celé akce a na co bude použit?

Peníze vybrané v dražbě poslouží k výrobě historického označníku, tedy sloupu, který značil zastávku hromadné dopravy.

Kdy dojde ke slavnostnímu odhalení pomníku a jaká má být jeho podoba?

Označník bude slavnostně odhalen 17. srpna 2019 na Moravském náměstí. Dopravní podnik jej umístí na stejném místě, odkud v roce 1869 začaly odjíždět první koňské tramvaje, tedy z tehdejší ulice Kiosk číslo 5.

Musíte obnovovat cedulky se jmény, nebo se vandalismus zlaté tramvaj vyhýbá?

Zatím jsme obnovovat nemuseli, pokud by bylo třeba, máme cedulky na výměnu připravené.

Na jakých linkách Brňané tramvaj nejčastěji mohou potkat?

Tramvaj nejčastěji jezdí na lince osm, případně čtyři.

Chystáte další akce k letošnímu dopravnímu výročí?

Ano, chystáme dny otevřených dveří postupně ve všech provozech, křest knihy k výročí 150 let MHD  a vyvrcholením bude velká Streetparty 31. srpna v centru města. Její součástí bude komentované defilé vozů od historických až po současné.

Foto: DPMB

Foto: DPMB

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.