Foto: IVB

Nově tramvajové tratě v Innsbrucku

V sobotu 26. ledna 2019 se rozšířila tramvajová síť v rakouském Innsbrucku o další 3,5 kilometry. Zprovozněny byly nové tratě Defreggerstrasse – Josef-Kreschbaumer Str. a Terminal Markplatz – Klinik/Uni.


Zatímco v druhém případě se jedná o kratší tramvajovou propojku v centru města, první zmíněný úsek znamenal prodloužení o jedenáct nových zastávek východním směrem od centra.

Tramvajová síť je v posledním desetiletí pravidelně rozšiřovaná především v ose východ – západ. Na obou dnešních koncích se plánuje další prodloužení. Na západě mají tramvaje jezdit až obce Völs a na východě obce Rum.

Koleje se sice ve městě rozšiřují, ale dopravní podnik trpí nedostatkem tramvají. Důvodem jsou zpožděné dodávky nových tramvají Bombardier Flexity. Na kratší linku 1 (Bergisel – Mühlauer Brücke) a linku 3 (Amras – Marktplatz – Amras) proto vyjíždějí v současnosti autobusy. Základní interval na obou linkách je 10 minut.

Linka 2 jezdí v nejkratším intervalu 7,5 minuty mezi zastávkami J.-Kerschbaumer-Straße – Technik a dále jede jeden spoj na konečnou Peerhofsiedlung a další na konečnou Technik West.

Linka 5 v intervalu 15 minut jezdí s linkou 2 z konečné Technik West do centra. Linka 5 jede v centru přes hlavní nádraží, oproti tomu linka 2 objíždí centrum ze severní strany. Od zastávky Sillpark jedou opět společně, jen linka 5 končí o jednu zastávku dřív (Schützenstr.) než linka 2.

Smutný provoz vládne na meziměstské lince 6, která jezdí v trase Bergisel – Igls. Z důvodu klesající poptávky byl provoz na lince několikrát omezován, a to i přes nedávnou rekonstrukci horské trati. V současnosti je na lince 6 provozován v pracovní dny jeden ranní spoj kolem sedmé hodiny. O víkendech a během školních prázdnin jezdí linka v hodinovém taktu mezi 10 – 17 hodinou, v létě do 19 hodiny.

Poslední linka je označena písmeny STB. Její trasa začíná u hlavního nádraží v Innsbrucku a vede přes několik horských obcí do Fulpmesu. Základní interval činí celodenně hodinu. V první polovině trasy od Innsbrucku do Muttersu je interval půlen zkrácenými spoji na 30 minut.

Am 25. Jänner 2019 feierten die IVB die Eröffnung der Linien 2 und 5 mit einem Fest am DDr.-Alois-Lugger-Platz, zu dem…

Zveřejnil(a) IVB – Innsbrucker Verkehrsbetriebe dne Pondělí 28. ledna 2019

Článek vychází z dat ze dne 15. 2. 2019.

Úvodní foto: Archiv IVB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.