T3 Coupé zabodovala v mezinárodní soutěži

Vyhlídková tramvaj T3 Coupé získala prestižní designérskou cenu RED DOT DESIGN AWARD 2019 v kategorii Product Design. T3 Coupé vytvořili ve spolupráci se studiem Anna Marešová designers během jednoho roku zaměstnanci Opravny tramvají Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) v pražské Hostivaři. RED DOT DESIGN AWARD pořádá německé Design centrum Nordheim Westfalen od roku 1955. Ceny jsou udělovány výjimečným produktům z oblasti průmyslového a produktového designu a jedná se o nejprestižnější ocenění na světě. Slavnostní předání ceny se uskuteční 8. července 2019 v Design muzeu v Essenu.


Mezinárodní porota ve složení 40 nezávislých odborníků z řad profesionálních designérů, profesorů a odborných novinářů hodnotila přísným okem více jak 5 500 produktů z 55 zemí celého světa. Tramvaj T3 Coupé je zaujala svým konceptem s odkazem na historii veřejné dopravy v Praze, promyšleným řešením, velmi detailním a kvalitním zpracováním.

„Gratuluji týmu studia Anny Marešové k získání nejprestižnější celosvětové ceny v oblasti designu. Rád bych poděkoval všem 40 zaměstnancům různých profesí naší Opravny tramvají, kteří strávili projektem T3 Coupé rok života. Bez jejich umu, entusiasmu a zapálení pro projekt T3 Coupé bychom nebyli součástí tohoto významného momentu,“ shrnul Petr Witowski, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

T3 Coupé ve smyčce Nádraží Podbaba

Designéři ze studia Anna Marešová designers se nejvíce inspirovali původní tramvají T3 designéra Františka Kardause, ale pro nápady chodili i do starších typů tramvají. Součástí interiéru je tak i bar, který vychází z pultu pro prodej jízdenek v tramvaji T1. Výraznou inspirací jsou i střešní okna, která vycházejí z československé autobusové legendy – vozu Škoda 706 RTO LUX.

„Navazujeme na to nejlepší z našich tradic. T3 Coupé má ambici navázat nejen na historický otevřený vůz č. 500 z roku 1913, ale i na salónní vůz č. 200 z roku 1900, který byl prezentován na Světové výstavě v Paříži. Naše produkty se po právu vrací na světový trh,“ uvedl Jan Šurovský, technický ředitel DPP a manažer projektu T3 Coupé.

Pózování tramvají ve smyčce Nádraží Podbaba

Tramvají T3 Coupé měli cestující možnost se poprvé svézt virtuálně během Designbloku 2017. Při následujícím jubilejním 20. ročníku Designbloku 2018 již návštěvníci spatřili tramvaj na

vlastní oči a mohli využít okružní jízdy. Dnes je vůz T3 Coupé vypravován z vozovny Střešovice k vyhlídkovým jízdám.

Zdroj: TZ DPP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)