Zfalšovaný zápis o hlasování pražských radních k Libeňskému mostu?

Poté, co vyšlo najevo netransparentní hlasování Rady hl. m. Prahy (RHMP) o stavbě metra D, prosakují na veřejnost informace o falšování zápisu z jednání rady, kde radní hlasovali o osudu Libeňského mostu. Ani tento komentář se nebude líbil skalním voličům Pirátů, Praha Sobě, STAN, či TOP 09. I když možná ano, když jej dočtou až na konec.


Zpravodajský server Novinky.cz uveřejnil na svém webu, že má k dispozici zvukovou nahrávku z dubnového jednání rady o zrušení veřejné zakázky na původní projekt bourání Libeňského mostu, které skončilo tajným hlasováním s výsledkem sedm pro, jeden se zdržel. Jenže na později pořízeném zápisu je uvedeno, že pro hlasovalo šest lidí a dva se zdrželi.

Zatímco radní Hana Marvanová (STAN) požádala, aby její zdržení bylo zaznamenáno, později serveru Novinky.cz sdělil i náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), že se v hlasování zdržel. Ale to už neodpovídá zaznamenanému hlasování na nahrávce z jednání.

„Zatímco z nahrávky je patrné, že pro zrušení hlasovalo sedm přítomných radních a zdržel se jeden, tak oficiální zápis, který dostali do ruky zastupitelé, uvádí, že pro hlasovalo šest členů vedení a zdrželi se dva. Jména chybějí,“ uvádějí Novinky.cz.

Jak k tomu došlo? Buď neumí napočítat od osmi a nebo existuje podezření, že se později falšoval zápis o rozhodnutí rady. Ani jedno není utěšující zpráva. Není proto divu, že opozice žádá svolání mimořádného zastupitelstva. Jedná se totiž o druhý vážný přešlap rady v krátkém čase.

Není tajemstvím, že celá koalice se otřásá v základech a je pravděpodobné, že dřív a nebo později se rozpadne. Ale je to pro Prahu dobře? Má současné Piráty a Prahu Sobě vystřídat ODS a ANO? Nebylo by lepší, aby Piráti a Praha Sobě vládli až do konce svého volebního období a tak se ještě víc znemožnili před svými voliči a zároveň ukázali, že za 4 roky nic nedokázali?

Koalice s ODS sice může nastartovat Prahu a konečně se začne v metropoli stavět. Jenže daleko víc ODS ublíží nejen spojenectví s ANO (proti kterému „protestují Václaváky“), ale také „vyhnání“ Pirátů a Praha Sobě. Jejich voliči jim dají v další volbách ještě více hlasů, protože budou převrat považovat za křivdu. ODS sice na 3 roky Praze pomůže, ale nakonec se jí to vůbec nemusí vyplatit do dalších voleb.

Nechme současnou partičku dovládnout, ať  se sami předvedou, co za 4 roky dokážou, resp. nedokážou. Vyhlašovat každý týden do médií stavbu nové tramvajové trati totiž nestačí, pokud fakticky nezačnou něco dělat.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.