Předplatné na MHD si Plzeňané nově nabijí na mobilní telefon i bankovní kartu

Plzeňské městské dopravní podniky spouštějí pilotní provoz nové technologie odbavování s názvem Virtuální Plzeňská karta, kterou odbourají další bariéru v městské veřejné dopravě. Plzeňští cestující si mohou jako první v republice nahrát dlouhodobé předplatné na mobilní telefon nebo na bezkontaktní bankovní kartu. Nákup přitom vyřeší přes internet nebo přímo v mobilní aplikaci.


„Od samého začátku projektu Plzeňská karta systém neustále inovujeme a nabízíme cestujícím ty nejlepší možnosti odbavení (připomeňme si například Plzeňskou kartu ve formě přívěsku pro prvňáčky, elektronické potvrzení o studiu či nabíjení na bankomatech České spořitelny). Nyní představujeme další novinku – Virtuální Plzeňskou kartu do mobilního telefonu nebo na bankovní kartu. A to s sebou přináší hned dvě prvenství. Jsme prvním dopravcem v ČR, který nabízí možnost koupit si personifikovaný jízdní doklad bez návštěvy přepážky, a také jsme první dopravní podnik, u kterého je možné si v mobilní aplikaci zakoupit kompletní šíři předplatných kuponů.“ uvádí Radomír Kozler, ředitel úseku Plzeňská karta.

Předplatné si zákazníci zakoupí online kartou či převodem z účtu na internetových stránkách eshop.virtualnikarta.cz či v mobilní aplikaci Virtuální Plzeňská karta. Nákupu předchází rychlá personalizace účtu, kde je třeba vyplnit základní osobní údaje, nahrát fotografii držitele předplatného a zaregistrovat zvolený identifikátor.

„Jestli cestující zvolí jako identifikátor mobilní aplikaci v chytrém telefonu, která je dostupná zdarma pro platformy Android i iOS, nebo bezkontaktní bankovní kartu, je na jejich preferenci. Nosič předplatného lze bez problémů i kdykoliv změnit,“ popisuje Zbyněk Proška, vedoucí vývoje Plzeňské karty, a dodává: „Po dobu prvních přibližně 30 dnů se budeme pohybovat v režimu zkušebního provozu a od uživatelů rádi uvítáme zpětnou vazbu. Nejpozději od 15. července počítáme s plnohodnotnou funkčností systému.

„Služby plzeňského dopravního podniku patří v rámci České republiky na špici, bez problémů obstojí i v konkurenci nejmodernějších evropských metropolí. Virtuální Plzeňská karta je nyní posouvá ještě o kus výš. Cílem všech našich kroků je Plzeňanům maximálně ulehčit a zpříjemnit běžný každodenní život,“ uvedl první náměstek primátora a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků Roman Zarzycký.

Historicky poprvé zavádíme i dva návody k použití – jeden klasický a druhý cool, který je přizpůsobený
současnému slovníku uživatelů moderních technologií.

Zdroj: TZ PMDP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)